Search
Generic filters
Exact matches only

Koreanska dumplings av bladmynta och fläsk

0
Delningar
MAT

Koreanska dumplings av bladmynta och fläsk

Jag har jättemycket bladmynta i trädgården nu. För det går ju fasen inte att göra saker lagom! Tre sorter, gröna, röda och mittemellan. Min favvo är den mittemellan, en variant som heter Britton som är både snygg och god. Det är den jag använde i detta recept. Bladmynta, eller det japanska namnet shiso som jag oftare brukar använda, går även under namnet perilla. Smaken är myntaliknande men inte riktigt. Bladen är väldigt fina i inläggningar, grytor, till ris och råa som höljen till t ex grillad mat. Och som höljen till koreanska dumplings!

Men hur som helst har jag massvis och de tål inte frost vidare bra, så just nu försöker jag passa på att använda dem ordentligt. Härom dagen blev det jättegoda och koreanska dumplings med fläsk och bladmynta. Dumplings förresten… Det är egentligen bara vikta blad med fläskfyllning som doppas i mjöl och ägg och steks. Enkelt och jättegott och det ser betydligt mer avancerat ut än vad det är.

Och det går ju så klart att köpa shisoblad också! Testa att fråga i asiatiska butiker. Lättast i större städer så klart, men det finns en hel det bra butiker även på mindre orter.

Bladmynta av sorten Britton

Vi har förresten inte så många koreanska recept på bloggen om ens nåt. Höll jag på att skriva, men sen kollade jag på samlingssidan för koreansk mat och insåg att vi har några riktigt jäkla bra, om än kanske inte fullblodskoreanska allihop.

Ingredienser

20 dumplings

20 färska blad av bladmynta/perilla/shiso
300 g fläskfärs
1/2 dl salladslök
1/2 röd snackspaprika
1/2 morot
2 vitlöksklyftor
1 msk risvin, jag använde kinesiskt
1 msk koreansk eller japansk soja
1 knapp tsk sesamolja
Salt och nymald svartpeppar

2 dl vetemjöl (Alternativt hälften rismjöl för bättre krisp)
2 ägg
Neutral matolja

Dipp

2 msk koreansk eller japansk soja
2 tsk risvinäger
1 msk vatten
1 nypa socker
Några droppar chiliolja

Gör så här

Lägg färs, hackad salladslök, grovriven paprika och morot, finhackad vitlök, risvin, soja och sesamolja i en bunke. Salta och peppra och blanda ihop allt väl. Provstek en minibiff av färsen, provsmaka, och smaka av med salt, peppar och vad du nu tycker behöver justeras.

Bladet vänds i mjöl

Hantera bladen ett i taget. Skölj bladet och skaka av överflödigt vatten, men torka det inte. Den fukt som är kvar gör att mjölet fastnar. Vänd i mjöl på båda sidor. Lägg på runt en matsked fyllning, beroende på hur stora blad du använder, och platta ut fyllningen lite. Vik sen bladet mitt över fyllningen åt valfritt håll. Helst ska fyllningen fördelas lika tunt över större delen av den dubbla bladhalvan, men inte fullt ända ut i kanten.

Fyllning läggs på det mjölade bladet innan det viks

När samtliga blad är fyllda är det dags att doppa dem i lättvispat ägg så att de blir äggiga runtom. Sen ner i pannan med medelhet olja ett efter ett. Stek ett par minuter på vardera sidan. De ska bli lätt gyllene men inte bruna och fyllningen ska vara genomstekt. Sänk värmen ifall de blir för mörka och fyllningen inte hinner med. Ifall man använder mörkare bladmynta, som jag, så kommer de även se mörkare ut som stekta.

Färdiga att doppas i ägg och stekas

Servera direkt med valfri dippsås och en skål ris. Nu senaste gjorde jag en dipp av lite soja och risvinäger med några droppar chiliolja som jag rörde ihop bara. Enklaste är att göra ungefär enligt proportionerna ovan och sen justera efter egen smak.

Nystekta dumplings