Search
Generic filters
Exact matches only

Rysk svampsallad à la Ulla

6
Delningar
MAT

Rysk svampsallad à la Ulla

Ungefär samtidigt som jag började lära känna Anders lite mer ordentligt på twitter för en handfull år sen (hjälp hjälp hjälp så tiden går!) pratade vi båda en del med en väldigt trevlig kvinna som heter Ulla Miettunen, en matkunnig journalist från Finland som har en jättefin matblogg. Av nåt skäl minns jag en lång konversation om kräksjuka mellan oss tre…

Nu pratar vi ibland i vår matgrupp på Facebook, Feeders Matprat, och inte om kräksjuka utan om svamp t ex. Det finns ju finns såna sjuka mängder svamp att plocka i år! Och det var i samband med en sån diskussion hon gav mig inspirationen till den här rätten, en hyfsat rysk svampsallad.

En av många välfyllda svampkorgar den här hösten

Salladen är baserad på detta recept men modifierad efter vad jag själv tycker är gott. Jag lade till rå lök och äpple bland annat, för jag gillar verkligen svampsallad med ordentlig smak. Särskilt när det är skogens mest råbarkade svamp som ska matchas.

Ta ut svängarna i skogen och i köket!

Finska riskor som pepparriska, skogsriska och skäggriska är det inte så vanligt att man plockar i Sverige. Synd tycker jag för det går att göra en hel del gott med dem, plus att de sällan är särskilt maskiga. Och de är en bra backup de år skogarna är svampfattiga. Dvs inte i år då. Men jag gillar dem, så jag plockar även i år trots överflödet av annan svamp.

Spindel nosar på skäggriskor

Jag tycker verkligen att fler borde göra det, plocka finska riskor och annan mindre självklart insmickrande svamp, och laga annat kul än bara den i och för sig goda kantarellmackan och svampsåsen. Åtminstone testa. Skäggriska och fjällig taggsvamp t ex är väldigt lätta att identifiera och nästan alltid fina och maskfria. Och även om man inte skulle gilla dem så har man åtminstone vunnit en erfarenhet och hindrat just den dagen från att vara exakt likadan som alla andra. För ni vet väl att det är fienden, att stelna i samma tråkiga spår?

Ingredienser

4 dl grovt hackad avkokt svamp, t ex fjällig taggsvamp och/eller finska riskor
1 rejäl morot
1 gul lök
1 msk tomatpuré
3 msk rödvinsvinäger
1/2 gul lök
1/2 syrligt litet äpple
1 dl slätbladig persilja
3 msk dill
Neutral matolja till stekning
Ordentligt med salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att koka av svampen i rejält med vatten. Jag brukar koka tio minuter och sen byta ut vattnet och koka fem minuter till i kraftigt saltat vatten. Särskilt om jag använder barskt smakade svamp som lite äldre exemplar av fjällig taggsvamp vill jag ha den där extra kokningen.
  2. Stek grovriven morot och en hackad gul lök under omrörning i generöst med olja på drygt medelvärme tills de får fin färg. Jag vet inte, tio minuter kanske det tog för mig. Ha i svampen och höj värmen ett snäpp, och fortsätt steka under omrörning. Det ska dofta gott och få lite färg men absolut inte brännas.
  3. Dra undan svampen från en fläck i pannan och ha i ytterligare en liten skvätt olja där och så en matsked tomatpure. Stek tomatpuren separat på så vis nån minut innan allt blandas ihop ordentligt.
  4. Häll över vinäger och mal över en massa peppar. Smaka sen av med salt. Häll över svampen i en skål och lås svalna.
  5. Hacka en halv gul lök och ett halvt litet äpple och vänd ner i svampen. Vänd även i fint hackad persilja och dill. Smaka av igen med salt, peppar och vinäger tills du är nöjd med smaken.
  6. Låt salladen stå och dra i kylskåp i några timmar innan du äter, så att smakerna hinner utvecklas ordentligt. Servera gärna på gott rågbröd till en öl. Och så skålar du för Ulla!

Goda svampmackor med mycket smak