Search
Generic filters
Exact matches only

Rostade sjönötter (singhada)

0
Delningar
MAT

Rostade sjönötter (singhada)

När ska vi återintroducera den här läckerheten i den svenska floran då? Sjönöten! En lustig vattenväxt med björklövsliknande blad och ätliga knölar som förr fanns i svenska sjöar men dog ut helt för runt hundra år sen. Det finns några olika sorter i världen, men tyvärr inte längre här.

Som liten fick jag berättat för mig att man åt sjönötter i Sverige förr. Osäker på när exakt detta ”förr” var, men får för mig att det var under bronsåldern. Jag har sen dess alltid varit nyfiken på hur sjönöt egentligen smakar och vad man gjorde av den. Nu vet jag.

Rostade sjönötter, färdiga att äta

Annat jag är nyfiken på är matbutiker med spännande sortiment och ny mat jag inte kan identifiera. Jag hetsköper allt jag inte vet vad det är och sen googlar jag fram mina fynd och vad jag kan göra av dem.

Jag fann guld!

Härom dagen hittade jag en ny butik, eller snarare nygammal. Det har tidigare varit en thailändsk matbutik, men sen nåt år tillbaka är det en ny ägare som istället satsar på mat från Indien, Bangladesh och Pakistan. Dessutom med höga ambitioner och ett brett och välhållet sortiment. Lycka! För jag har redan en favvobutik med thaimat, men allt det andra är välkomna nytillskott i Uppsala. Tjoho! Asian Torg heter butiken. Bege er dit, Uppsalabor!

En öppnad sjönöt, alldeles kritvit inuti

Och i den här nya spännande butiken finns en massa saknade gamla favoriter som jag haft svårt att få tag på på senare år. Som amchur, ett syrligt mangopulver som är fantastiskt som krydda i indisk mat! Det fanns så klart också en massa ny och spännande mat. Det kommer ta mig minst ett år att prova igenom det viktigaste! Jag frågade den trevlige ägaren om några märkliga svarta klumpar men han hade ingen aning om det svenska namnet på frukten. Ett självklart köp!

Köp först, googla sen

Eftersom jag inte visste vad det var så blev det hårdgoogling så fort jag var hemma. ”Black fruit India” eller nåt sånt, och nästan bums fann jag på bilder av mina klumpar under namnet singhada eller singhara. Och efter en snabb vidaregoogling på det insåg jag alltså att jag äntligen hade fått tag på sjönötter!! Som tydligen kategoriseras som frukt i Indien? Och som felaktigt brukar kallas vattenkastanjer. Och nåstans där gick jag nästan in i tunnelseende av euforisk upphetsning.

Skalade och halverade sjönötter

Fånigt nog delade jag med mig av det här i Feeders matprat, vår facebookgrupp, bara för att genom diskussionen där inse att jag fasen redan har ätit sjönötter?! Massor med gånger tom. Jag var stammis i en kinamatbutik förr om åren och brukade köpa frysta vita klumpar som jag tyckte hemskt mycket om – men jag har aldrig lyckats ta reda på vad det var. Tills nu då. Det var en annan variant av sjönöt, mer avlång som en mustasch, men helt klart nära släkt.

Färdigstekta och osannolikt goda!

Nåväl, sen var det bara att köra igång och provlaga. Det blev en enkel rätt, stekta som de var med några indiska kryddor bara. Och amchur, eftersom jag precis fått tag på det igen. Och så himla jättegott det blev! Sjönötter smakar som en blandning mellan färsk vattenkastanj (inte burkad) och rostad äkta kastanj. Sötaktigt och ganska likt hasselnöt i smaken men både sprödare och samtidigt mjuktuggigare än en nöt. Det här är verkligen ett måste att köpa för den som hittar!

Men nu till receptet. Eller kanske läsa mer om annan indisk mat.

Ingredienser

400 g sjönötter
2 msk ghee, matolja eller smör
1/2 tsk hel spiskummin
1 het grön chili
1/2 tsk svartpeppar
1 krm malt korianderfrö
1 krm amchur (syrligt indiskt mangopulver, kan uteslutas eller ersättas med citronjuice eller tamarind)
1/2 tsk salt
2 tsk citronjuice
1 msk hackad färsk koriander

Gör så här

  1. Först ska sjönötterna skalas. Det är inte särskilt svårt, lite småpilligt bara. Gå loss på dem med en liten kniv. Stick hål i skalet, dra upp ett lite större hål, och kräng sen av skalet bäst det går bara. Det sitter rätt löst. Där det sitter fast får kniven göra sitt.
  2. Lägg sjönötterna i blöt en timme eller två. Sen är det enkelt att få bort eventuella skalrester och tråkfärgade rester av det tunna mjuka innerskal. Gnugga försiktigt med fingrarna och skrapa försiktigt med en kniv så lossnare det lätt. Dela sjönötterna i två delar.
  3. Hetta upp ghee i en wok eller annan panna. I med spiskummin och sen sjönötterna och låt steka på ganska hög värme under lock, med oomrörning nån gång i minuten. Efter kanske fem minuter börjar man börjar ana en färgändring mot svagt gyllene.
  4. Hacka den gröna chilin och ha i den. Ha även i svartpeppar, korianderfrö och amchur. Fortsätt steka under omrörning tills det doftar gott och sjönötterna har lätt gyllene. Strö över salt och häll i citronjuicen. Rör runt, och vänd sen i hackad koriander. Serverar direkt som snacks till gott te eller en öl, eller som en av flera rätter vid en middag.