Search
Generic filters
Exact matches only

Solterito, peruansk majssallad

0
Delningar
MAT

Solterito, peruansk majssallad

Solterito är en superbra och god sallad med ursprung i Peru. Jätteenkel att sno ihop om man inte är renlärighetsivrare. Vad jag vet använder man oftast vit majs med stora kärnor till solterito. Jag har sällan tillgång till sån majs så jag gör helt fräckt på vanlig lättkokt gul bara, även om det väl är helfel. Färsk om sommaren och fryst resten av tiden.

Det grönprickiga i salladen är persilja. Japp, jag väljer persilja istället för koriander. Dessutom valde jag den ”fula” persiljan, den man inte ska gilla, krusbladig. För jag tycker faktiskt den är god. Den är lite snällare i smaken än den slätbladiga, lite mer anpassningsbar och hemskt trevlig i en massa sammanhang.

En lite roligare sallad eller två piggar upp!

Chilin jag använder är typiskt peruansk och en av mina favoriter, rocoto eller rokoto. Jag använder den bl a i het peruansk sås på grillad rocoto och ost. Min mamma brukar odla den så jag har alltid i frysen. Het är den, rätt ordentligt, och med en alldeles egen smak. Men det går så klart bra att göra salladen med annan chili också.

Det bästa med den här salladen är att den verkligen är superenkel att sno ihop och ändå ingen tråksallad! Och att det går att byta ut ingredienser lite som man känner för. Grön paprika, avokado, kokta färska bondbönor, syltlök saltgurka eller inlagd jalapeno istället för oliver, koriander eller oregano, lime istället för vinäger, välja en annan majssort…

Ingredienser

2 dl majs
1 rödlök
1 dl färsk tomat
1 dl röd paprika
150 g vitost eller fetaost
1 msk rocoto eller annan färsk röd chili
2 msk persilja eller koriander
1 dl svarta oliver
3 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
Salt och nymald svartpeppar

Gör så här

Skär lök, tomat, paprika och ost i kuber, gärna ganska små. Låt vatten från tomaterna rinna av. Finhacka chili och persilja. Mängden chili är klok att anpassa efter hetta och smak. Blanda allt med oliver, vinäger och olivolja, försiktigt så inte osten smulas sönder, och smaka av med salt och peppar.

Mer gott från Peru

Så jäkla fint med första balkongmiddagen för året!