Search
Generic filters
Exact matches only

Kycklinggula inlagda ägg med ingefära

0
Delningar
MAT

Kycklinggula inlagda ägg med ingefära

Ägghalvor

Min bästa påskmat: Nästan osannolikt gula inlagda ägg med en tydlig smak av ingefära. Fantastiskt vackra små utropstecken till påsk! Enkla men ändå lite kul. Och väldigt goda. Såna här enkla recept behövs när man ska göra mycket mat, så som man ofta gör till påsk. Inlagda ägg är billiga, går snabbt att laga och görs bäst ett par dagar i förväg.

Jag halverade äggen och fyllde dem med avokadoröra och dekorerade med rostade sesamfrön, salladslök och thaibasilika. Jag tänkte tanken att fritera lök men det föll på att jag inte hade utrymme. Gravad eller snabbt sojamarinerad lax hade också passat fint men det hade jag inte hemma. En snyggt skuren rädisa eller gurka kanske? Eller istället för avokadokräm en väldigt smörig potatispuré toppad med en drös friterade potatisskal? Morotspuré och chilirostade sesamfrön?

Andra roliga ägg till påsk är rödbetsägg med långpeppar, deviled eggs à la Glenn, kare eggu med japansk curry och rökt ägg med svartrot, citronsmör och tryffel. För mer påskmat, läs gärna vårt påskinlägg.

Ingredienser

8 ägg
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 tumme ingefära i tunna skivor
2 msk torkad gurkmeja

Förslag på tillbehör

Avokadokräm
Salladslök
Thaibasilika
Rostade sesamfrön, gärna med chili
Gravad eller sojamarinerad lax

Gör så här

  1. Använd gärna ägg som inte är alltför färska eftersom väldigt färska ägg kan vara svårskalade. Koka äggen 6 minuter. Lägg över dem i kallt vatten och låt kallna. Skala äggen.
  2. Koka upp alla ingredienser till lagen och ta sedan av spisen. Lägg i de skalade äggen, koka upp som hastigast.
  3. Lägg över äggen i en glasburk och ställ lagen åt sidan att svalna. Häll lagen över äggen. (Lagen ska räcka men det kan bero på vilken burk som används. Om det skulle behövas, komplettera bara med lite vanlig 123-lag, alltså lag i proportionerna 1 ättika 2 socker 3 vatten.) På med lock och in i kylskåp. Äggen är ätklara och vackert neongula efter ett par dagar.
  4. Ät äggen som de är eller halvera dem och fyll med nånting snyggt och gott. Jag mixade avokado med lite salt och klickade på, och dekorerade med rostade sesamfrön, salladslök och thaibasilika. Det finns fler förslag i inledningstexten.

Sugen på mer?

Mer påsmkat finns i vårt påskinlägg. Mer matinspiration finns på vårt instakonto @feeders.se.