Search
Generic filters
Exact matches only

Peruansk gurksallad med lime och koriander

0
Delningar
MAT

Peruansk gurksallad med lime och koriander

En superenkel peruansk gurksallad som passar till nästan vilken mat som helst. Frisk och smakrik och tusen gånger godare än bara några tråkiga gurkskivor på tallriken. Plus den är jättesnygg!

Tokstressad? Förenkla genom att låta bli att salta ur löken och låt gurkan behålla sitt skal.

Peruansk gurksallad serverad till fläsklägg

Den här salladen har jag serverat till peruansk mat men den passar ju verkligen till allt. Allt! Kinesisk mat, indisk mat, mexikansk, svensk… En trevlig variant är att använda mynta istället för koriander.

Ingredienser

4-6 portioner

2 gurkor
1 liten rödlök
2 tsk salt
2-3 lime, juicen av
2 msk finhackad koriander
2 msk olivolja
Salt efter smak

Gör så här

  1. Skär rödlöken i strimlor genom att först halvera den från pol till pol. Skär sen av ändarna på respektive pol för att därefter ”klyfta” den halva löken tunt. Lägg löken i en liten skål, salta den och rör runt den så att saltet fördelas jämnt. Låt stå så en kvart. Fyll sen på med vatten så det precis täcker och låt stå ytterligare en kvart. Skölj sedan av löken under rinnande vatten. Saltningen är inte nödvändigt men mildrar löksmaken.
  2. Skala gurkan och skär den i tunna skivor. Har du ingen mandolin så kör med osthyvel.
  3. Blanda lök, gurka, pressad lime, hackad koriander och olivolja. Börja med en lime och smaka dig fram till bra syrlighet. Smaka av med salt.
  4. Servera direkt. Salladen är god även när den stått ett tag, men den blir sladdrigare.

Fler bra vardagssallader

Det behövs inte mycket mer än så här för att laga en peruansk gurksallad