Search
Generic filters
Exact matches only

Friterad marulk adobo

0
Delningar
MAT

Friterad marulk adobo

Fredag!!! Gott vill jag äta men sällan dagen jag är som mest sugen på timmar av matlagning. Tapas är en himla bra lösning på det där. Obegripligt att jag inte äter mer tapas faktiskt, är ju bland det enklare som går att laga men som ändå känns festligt. Några fat och skålar med lite olika enkla rätter bara och så kan man sitta där och småprata och plocka i sig.

Jag brukar göra flera superenkla och ett par lite mer lagade rätter. Patatas bravas, tomatbröd, tortilla, vitlöksräkor, kycklinghjärtan, pimientos de padron, oliver, mandlar, ost, chark… Och så friterad fisk adobo, en stor favorit!

Marulk i adobomarinad

Det är inte konstigare än att bitar av fast fisk får dra i en marinad på vinäger, vitlök, oregano, paprikapulver och lite annat, vänds i mjöl och sen friteras. De på bilden ovan ser lite bleka ut med det beror på fotografen snarare än kocken…

Vi har förresten inte så mycket spansk mat här på Feeders än men det vi har är faktiskt hemskt bra. T ex gratinerade sjöborrar med sherry, även det en väldigt bra tapasrätt.

Ingredienser

4 portioner

500 g marulk, svärdfisk eller annan fast fisk
3 msk sherryvinäger eller annan
2 msk vatten
2 msk olivolja
3 lagerblad, gärna färska
2 vitlöksklyftor
1 tsk rökt spanskt paprikapulver
1 tsk oregano
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
Generöst med nymalen svartpeppar

2 dl vetemjöl eller efter behov
Olivolja eller neutral matolja till fritering

Gör så här

  1. Skär fisken i kuber med sidan 3-4 cm. Lägg fisken i en skål.
  2. Krossa vitlöksklyftorna med sidan av kniven, pilla av skalet och finhacka dem sen. Lagerbladen ska skrynklas ordentligt om de är färska eller smulas grovt om torkade. Blanda ingredienserna till adobomarinaden. Häll marinaden över fisken och rör om så att alla bitar får marinad på sig. Tryck gärna till fisken lite så att alla bitar är någorlunda täckta av marinaden. Låt marinera några timmar i kylskåp, helst till dagen efter.
  3. Låt fisken rinna av ordentligt i ett durkslag. Strö sen generöst med mjöl över bitarna och rör om så att alla bitar täcks av mjöl. Ta extra mjöl om det behövs och skaka sen av överflödiga mjölrester.
  4. Fritera fiskbitarna i het olivolja, ca 180 grader, eller annan matolja några åt gången beroende på hur stor fritös eller kastrull du använder. Olivolja är väl mest genuint, men jag använder ibland annan olja jag redan har från att jag friterat annat. Bitarna ska bli gyllenfrasiga på utsidan men inte överstekta inuti, några minuter tar det. Provsmaka gärna en bit om du är osäker. Lassa upp bitarna på hushållspapper efter hand så de får rinna av.
  5. Servera direkt medan de fortfarande är heta som tapas. Majonnäs lätt smaksatt med vitlök är gott till men jag tycker ofta det är överflödigt, särskilt om man äter fler tapas.