Search
Generic filters
Exact matches only

Gratinerade sjöborrar med sherry

2
Delningar
MAT

Gratinerade sjöborrar med sherry

Gratinerade sjöborrar

Jag föredrar oftast att äta sjöborre rå. Det är en lyxig råvara och den är redan så himla god som den är! Men det är ju roligt att variera och gratinerade sjöborrar är verkligen en bra variant!

En gång i tiden pluggade jag i Japan, i Sapporo. Jag bodde hos den matintresserade familjen Takagi. Från början var de försiktiga med mig, köpte toast och sånt som västerlänningar behöver. Det gick tack och lov snabbt över. Min avskedsmiddag innan de skjutsade mig till färjan mot Maizuru var en rejäl unidon, en skål med ris toppad med hur mycket som helst av den godaste sjöborre jag nånsin ätit!

För att kunna laga sjöborrar krävs att man kan öppna de små djuren. Det är tack och lov plättlätt! I filmen nedan visar jag hur man gör.

Det här receptet har jag inte hittat på själv utan bara modifierat lite från detta, gratinerade sjöborrar på galiciskt vis tänkta som tapas. Här blev det till en perfekt förrätt. Ett väldigt bra recept och nästa gång gör jag en helt egen variant på temat!

Ingredienser

4 portioner

4 sjöborrar
1 salladslök, det vita
1 schalottenlök
1,5 msk vetemjöl
250 ml mjölk
25 ml sherry, fino eller manzanilla
100 g smör
Salt efter smak

Brödsmul

1 skiva levain eller annat vitt bröd, helst nån dag gammalt
2 msk parmesanost
1 vitlöksklyfta
Några kvistar persilja
Ett par strån av det gröna på salladslöken

Gör så här

  1. Börja med att skölja och sen öppna sjöborrarna enligt instruktionen i filmen ovan. Se till att hälla ur och spara vätskan som finns i efter att du klippt upp men innan du skedat ur den s k korallen. Vätskan ska användas i såsen. Korallen, alltså de orange könskörtlarna, läggs i en skål för sig. Sen ska skalen rengöras invändigt.
  2. Hetta upp smöret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull. I med finhackad schalottenlök och det vita av salladslöken. Låt puttra under omrörning tills de blivit lätt transparenta och mjuknat. Tillsätt sherryn och låt puttra tre fyra minuter till. Tillsätt mjölet och rör i det ordentligt under några minuter.
  3. Vispa i mjölken lite i taget tills det blir en ganska tjock sås. Vispa i sjöborrevätskan. Det är lite olika mycket vätska i sjöborrarna beroende på hur stora de är, så eventuellt behöver såsens konsistens justeras utifrån det. Den ska vara ganska tjock men inte stabbig. Efter nån minut vispas även korallen i. Vispa ordentligt, det är bara bra om korallen finfördelas. Allt eftersom korallen vispas ut i såsen blir såsen lika vackert orange som Trump.
  4. Ta såsen av värmen och gå loss på den med en stavmixer tills den är alldeles slät. Det är snabbt gjort. Är du nitisk (eller har en dålig stavmixer) kan du passera såsen genom ett finmaskigt nät men det tyckte jag var onödigt. Smaka av med salt.
  5. Fyll de rengjorda sjöborreskalen nästan upp till kanten men lämna nån cm så det inte är drällrisk.
  6. Lägg ingredienserna till brödsmulet, gärna i mindre bitar, i en skål och mixa även det. Det ska bli ett lite grövre smul, inte ett pulver, så var noga med att inte mixa för länge. Nån puls i taget och titta efter mellan är metoden.
  7. Strö ett tunt lager av brödsmulet över stuvningen i skalen. Grilla sen sjöborrarna i 225 grader tills brödsmulet får fin färg. Cirka fem minuter räcker, håll koll! De ska inte tokbubbla och bli bruna, bara få ett gyllene lätt krispigt lager ovanpå. Servera direkt som tapas, förrätt eller tev-slafs, förslagsvis med samma sherry till som du använde i.

Sugen på mer?

Vi har några till recept med sjöborrar och även en hel den andra skaldjur. Och följ oss gärna på instagram för ännu mer mat och prat!