Search
Generic filters
Exact matches only

Lyxfrukost med sjöborre och ägg

0
Delningar
MAT

Lyxfrukost med sjöborre och ägg

Bästa tiden på dygnet är tidig morgon när endast jag är vaken! Hasa runt själv, tänka tankar hela vägen, klappa katt i soffan och planera dagens mat. Får jag bara den tiden kan jag få till en fin dag under nästan vilka omständigheter som helst. Och en riktigt bra frukost sen när de andra vaknar.

Men vad är en bra frukost? Ägg? Macka? Nåt roligare? Ja. Alltihop!

Idag blev det en riktig lyxfrukost med sjöborre. Inte som att jag alltid har såna liggande hemma men när jag väl får tag på kan jag lika bra köpa flera på en gång och frossa rejält. Bröd fanns, ägg med så klart, mangold växer i trädgården. Lite drygt tjugo minuter tog det att få till den här mackan och himmel så god den blev!

En rätt fin frukost bara så här. Men lite naken

En macka med pocherat ägg är basen, det kräver knappt tid eller tanke när man gjort det några gånger. Och kom igen, så länge man inte jobbar på restaurang måste det ju inte se perfekt ut. Nåt grönt, en smaksättare. Och hemskt gärna en silkeslen sås som binder ihop det hela.

Ofta gör jag en smörstinn hollandaise men den här är ännu lite enklare att lyckas med, särskilt om man inte vet exakt när familjen vaknar. Den tål att invänta en morgontrött familj, eller eller vem man nu tänkt göra mätt och lycklig.

En hel sjöborre och en öppnad

Det är fasligt svårt att beskriva hur sjöborre smakar på ett bra vis. Hav så klart, men även en sötma. Och i min mun upplever jag smaken väldigt nötig. Den är god som den är men ger också en fantastiskt fin och intressant skaldjursfyllighet till såser. Så där att man inte riktigt kan placera vad det är om man inte vet, man bara känner att det är gott som tusan. Plus att den ger en makalöst snygg orange färg! Och det skadar ju inte precis i november.

Ja, det är tom godare än det ser ut

Vi har fler lyxiga frukosträtter på Feeders. Om du nu skulle ha råkat glömma att plocka upp sjöborrar just den här helgen. T ex denna liknande macka pocherat ägg med skaldjurshollandaise och ramslök, små frukostomeletter, loaded potato skins, eller varför inte jamaikansk ackee and saltfish.

Ingredienser

4 portioner

4 sjöborrar
100 g smör
1 schalottenlök
1 salladslök, det vita
50 ml vitt vin
1,5 msk vetemjöl
250 ml mjölk
Cayennepeppar och salt efter smak

4 ägg
Nån msk ättika
Salt till kokvattnet

8 mangoldblad eller motsvarande mängd spenat
2 msk hackad gräslök

4 skivor gott bröd
Smör till stekning

Gör så här

Sjöborresås

 1. Börja med att skölja och sen öppna sjöborrarna enligt instruktionen i filmen nedan. Se till att hälla ur och spara vätskan som finns i efter att du klippt upp men innan du skedat ur den s k korallen. Vätskan ska användas i såsen. Korallen, alltså de orange könskörtlarna, läggs i en skål för sig.
 2. Hetta upp smöret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull. I med finhackad schalottenlök och det vita av salladslöken. Låt puttra under omrörning tills de blivit lätt transparenta och mjuknat. Häll i det vita vinet och låt puttra tre fyra minuter till. Tillsätt mjölet och rör i det ordentligt under några minuter.
 3. Vispa i mjölken lite i taget tills det blir en ganska tjock sås. Vispa i sjöborrevätskan. Det är olika mycket vätska i sjöborrarna så justera konsistensen så du blir nöjd. Såsen ska vara hyfsat tjock för att täcka äggen snarare än rinna av och lägga sig som soppa runtom och blöta upp brödet. Hit kan såsen föreredas och tas av plattan, och sen värmer man och gör bara det sista när de andra vaknar.
 4. Därefter vispas korallen vispas i och efter ytterligare nån minut tas kastrullen av plattan. Vispa ordentligt, det är bara bra om korallen finfördelas. Allt eftersom korallen vispas ut i såsen blir den lika vackert orange som Trump.
 5. Gå loss på såsen med en stavmixer tills den är alldeles slät. Det är snabbt gjort. Är du nitisk (eller har en dålig stavmixer) kan du passera såsen genom ett finmaskigt nät också men det är inte alls nödvändigt. Smaka av med cayennepeppar och salt, lite mer vätska om den är för trögflytande.

Pocherade ägg

 1. Använd gärna två samtidiga kastruller för detta moment. Koka upp ordentligt med vatten. Salta som till pasta och ha i nån matsked ättika.
 2. Knäck ett ägg i en liten skål. Var noga med att äggulan inte går sönder.
 3. Ta kastrullen av plattan. Med en stor sked rör du runt vattnet så att det fortsätter snurra runt när du tar upp skeden. Håll skålen vid vatten ytan, i mitten av kastrullen. Låt försiktigt ägget halka i badet, alldeles i mitten av den virvel som bildades av skeden. Låt ägget vara i 2-4 minuter. Du kan se och även peta lite på ägget för att känna om det verkar ha blivit så fast som du vill ha det. Äggpreferenser ser ju olika ut.
 4. Fiska upp det vackert runda ägget med en hålslev och lägg på ett fat medan du upprepar proceduren med återstående ägg.

Sjöborremacka

 1. Mangoldblad kan ju vara olika stora, men det ska vara tillräckligt med mangold för att täcka mackan med ett par lager. Stjälken kan man ha med eller inte beroende på smak och hur kraftig stjälken är. Förväll mangolden några minuter i kokande saltat vatten. Låt rinna av.
 2. Stek brödskivorna på båda sidor i smöret. De ska bli gyllene. Det går bra att rosta också, men jag tycker de blir godare och håller konsistensen bättre utan att blötas upp om de smörsteks.
 3. Lägg ett par avrunna mangoldblad på brödskivorna. Placera ett ägg mitt på varje macka och skeda sen över såsen. Se till att lite blad, bröd och ägg tittar fram under såsen för looks. Vitt, grönt och orange liksom! Avsluta med att strö över hackad gräslök.

Sugen på mer?

Och följ oss gärna på instagram för ännu mer mat och prat!