Search
Generic filters
Exact matches only

Moqueca med musselris och quesadillas

0
Delningar
MAT

Moqueca med musselris och quesadillas

moqueca

Det här är en bloggpost som tidigare låg på på Taffel.

Moqueca är en väldigt välkänd fiskgryta från Brasilien och den kan göras på flera olika sätt, det gemensamma för de olika varianterna är kokosmjölk, lime, koriander och så klart fisk. Mitt recept är lite anpassat till vad man kan komma över i en svensk matvarubutik.

Inte så sällan kan jag känna att det finns ett starkt släktskap mellan de sydamerikanska och de ostasiatiska köken, och det släktskapet blir nästan inte tydligare än i rätter som den här. Koriander, lime, kokosmjölk, chili och fisk, det skulle ju kunna vara en vietnamesisk eller thailändsk maträtt som presenteras. Men så skiljer det sig lite i detaljerna ändå… Paprikapulver, färsk paprika och tomat ser vi sällan i ostasiatisk mat och hade det här varit en thairätt så hade vi så klart haft fisksås, någon typ av curry, citrongräs och limeblad i den också.

Jag älskar de här nyanserna och detaljerna. Jag älskar att lära känna hur olika länder smakar och helst också utan att resa så förbannat mycket då jag ogillar resande. Helst vill jag sitta i en fleecetröja i stugan och läsa om andra kulturers mat och provlaga mig fram till vad jag gillar. Självklart finns det vissa begränsningar i den synen på andra kulturers mat men skulle jag resa runt och käka på plats skulle det bli väldigt dyrt för både min plånbok och för miljön. Äh, vi kan resa i huvudet och på nätet, det funkar fint det också.

Mer än moqueca

Vi har en lite mer sydamerikanskt på Feeders och recepten hittar du här.

Ingredienser

6 portioner

Moqueca

600-800 g fast fisk, t ex torsk, kolja eller lax
saft från 2 stora lime
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk olivolja
1 purjolök
1 röd paprika, tärnad
1 gul paprika, tärnad
1 msk paprikapulver
1 tsk chiliflingor
1 burk konserverade tomater
1 burk kokosmjölk
1 kruka färsk koriander
salt och peppar

Musselris

2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
3 dl jasmin- eller basmatiris, ordentligt sköljt
6 dl fiskbuljong
1 burk (200 g) konserverade musslor
salt och svartpeppar

Quesadillas

4 tortillabröd
3 dl riven ost
en satans massa picklad jalapeno
bladspenat
smör eller neutral olja att steka i

Gör så här

  1. Skär upp fisken i bitar, typ kuber med 3-4 cm långa sidor. Lägg i en bunke och blanda ner limesaft och pressad vitlök. Salta och peppra ordentligt. Ställ in fisken i kylen.
  2. Finstrimla det vita på purjon men spara det gröna till senare. Fräs den strimlade purjon tillsammans med paprikatärningarna i lite olja tills allt börjar mjukna. Tillsätt då paprikapulver och chiliflingor och fräs fem minuter ytterligare.
  3. Lägg ner konserverade tomater, kokosmjölk och det gröna från purjon som du hackat grovt i grytan och låt puttra utan lock i minst en halvtimma. Smaka av med salt och peppar.
  4. Under tiden grytan kokar så kan du göra riset. Stek löken och vitlöken i olja tills den blir lite brynt i kanterna. Tillsätt riset och stek i fem minuter under omrörning.
  5. Häll sedan över buljongen på riset och koka upp, rör om ordentligt och ställ ner plattan på noll. Efter 20 minuter är riset klart. Rör då ner musslorna och ta även med spadet från burken. Smaka av med salt och peppar och håll lite småvarmt till servering.
  6. När grytan har puttrat i en halvtimma kan du hacka nästan hela korianderkrukan, men spara några blad för garnering. Ta bort grytan från plattan och börja med att röra ner koriandern. Vänd sedan försiktigt ner fiskbitarna tillsammans med limemarinaden, allt ska ner i grytan. Smaka av grytan med salt och svartpeppar.
  7. Lägg ihop grejerna till quesadillasen och stek försiktigt. Jävligt lätt att bränna brödet.
  8. Låt dem svalna lite efter stekning och skär upp i tårtbitar.
  9. Servera musselriset med grytan och garnera med lite koriander. Lägg upp några tårtbitar från dina quesadillas på varje tallrik.