Search
Generic filters
Exact matches only

Min bästa salsa med jalapeno och parmesan

0
Delningar
MAT

Min bästa salsa med jalapeno och parmesan

Om jag bara fick äta en enda salsa i resten av mitt liv skulle jag välja denna salsa med jalapeno och parmesan. Het, krämig, smakrik… Den är så himla god och passar till nästan allt! Som dipp, till tacos och liknande, eller till grillat kött och grönsaker.

Se detta som ett grundrecept. Det går bra att ersätta delar av jalapenon med annan mildare chili eller tom grön paprika om du vill ha en mildare salsa. För en smak mer åt det peruanska hållet, välj gul peruansk chili (aji amarillo, aji mirasol) och kanske utöver koriandern peruanska örter som huacatay och mynta. Salsan kan också göras mer eller mindre tjock, eller blandas ut med lite majonäs eller gräddfil.

Komplettera gärna salsan med en ytterligare salsa med annan karaktär. Gärna en frisk färsk variant med lite sötma, röd och fruktig. Och kanske en pico de gallo eller salsa criolla?

Samma salsa gjord med mildare chili

Mer chilihet salsa

Ingredienser

6 färska jalapeno
50 g parmesanost
Ett knippe färsk koriander
1 vitlöksklyfta
1 lime
3 msk neutral matolja
Vatten efter önskemål
Salt efter smak

Gör så här

  1. Först och främst, det här är ett ungefärligt recept. Exakta proportioner beror främst på hur het jalapenon är och om du har köpt sån där krukkoriander eller en med ordentlig smak. Plus hur du föredrar din salsa så klart. Gör efter receptet men provsmaka och justera efter egen smak så kommer det blir bra.
  2. Grilla de hela jalapenofrukterna på högsta värme tills skalet svartnar fläckvis. Vänd dem gärna nån gång och se till att de inte bränns alldeles. Det tog väl 5-6 minuter i min ugn, kollade inte så noga. Ta ut jalapenon, lägg dem på ett fat och låt svalna under plastfolie. När de svalnat, dra av det skal som lätt går att få loss och pilla ur kärnhusen.
  3. Lägg den rensade jalapenon i en liten bunke eller stavmixerskål tillsammans med parmesan i bitar, ett inte alltför blygt knippe koriander (ta bort grova stjälkar) och en vitlöksklyfta. Pressa över en halv lime. Mixa så slätt det går. Tillsätt sen oljan ungefär en halv matsked i taget och mixa ordentligt mellan varje.
  4. När konsistensen är bra, smaka av med salt och mer lime efter smak. Jag använde nästan hela limen denna gång. Salsan ska vara krämig och ganska rejält het, det är en smaksättare och ingen en soppa ju. Är den för mesig? Mixa i lite av kärnhusen tills det blir bra. Är den för tjock? Späd med lite ljummet vatten. Vill du ha den ostigare och krämigare? Mer ost och olja.
  5. Salsan går fint att göra i förväg, men allra finast i konsistensen är den ändå nygjord och rumstempererad. Den får en fastare konsistens i kylskåp så antingen tar du höjd för det när du gör salsan, eller så tillsätter du nån matsked hett vatten och rör ihop med den kylskpåskalla salsan innan servering.
  6. Servera som dipp till pommes, tostones, cassava fries, tortillachips, på chili cheese fries, till tacos och annan texmex, mexikansk och sydamerikansk mat. Eller till grillat kött och grönsaker. Till nästan allt faktiskt!