Search
Generic filters
Exact matches only

Tostones / patacones, chips av matbanan

0
Delningar
MAT

Tostones / patacones, chips av matbanan

Trodde du att det inte gick att göra nåt gott av banan? Jo men det går! Av matbananer! Tostones, eller patacones som de också heter beroende på var man befinner sig, är ett favvosnacks i många latinamerikanska länder och delar av Afrika. Det är gröna matbananer som skivats och friterats knapriga på lite olika vis. Lite som pommes frites eller chips beroende på hur tjocka man gör dem. Gott som fasen, även för den som inte gillar fruktbanan så värst. Bananchipsen serveras som snacks med salsa eller ost, eller till olika maträtter.

Matbananer har fördelen att de inte är söta och inte smakar fruktbanan. De har mer gemensamt med potatis i hur de tillagas och äts. Det finns olika varianter av matbanan att köpa men de vanligaste i svenska butiker är nog de ganska stora på bilden nedan. I Uppsala har vi en butik med mat från olika afrikanska länder och där finns flera sorter att välja bland. Min favorit är stora knippen av mindre bananer, från Uganda tror jag.

Matbananerna ska vara gröna för att det ska bli goda tostones. När de börjar gulna ändras smaken

Men oavsett vilken variant man väljer till detta så brukar det bli jättebra, så länge man väljer bananer som inte börjat få en massa svarta mognadsprickar, övergå i gult och mjukna. Eller det blir kanske inte dåligt heller, men det smakar tydligt annorlunda. Bananigare. Och banan är i vilket fall inte min favoritsmak.

Mer latinamerikanskt friterat

Ingredienser

Gröna matbananer, en per portion
Olja till fritering
Salt

Gör så här

Skala bananerna. Det går lättast om man först skär av ändarna och sen skär ett par snitt där man vill börja dra av skalet. Skär sen de skalade bananerna i bitar om ca 3 cm. Exakt storlek är inte jätteviktigt, däremot bör bitarna vara lika stora så de blir klara samtidigt när de friteras. Lägg bitarna i en skål med vatten.

Skalade matbananer, skurna i lagom stora bitar

I en tjockbottnad kastrull eller fritös, hetta upp olja till 160 grader. Låt bananbitarna rinna av ordentligt och dutta gärna bort det sista vattnet med hushållspapper. Fritera bananen i ca fyra minuter per sida. De ska få väldigt lätt färg och bli mjuka rakt igenom. Det går att testa med en sticka om du är osäker.

Bananbitar efter den första friteringen

Ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. De behöver inte hållas varma.

Dags att platta banan!

Dags att platta bananbitarna. Lägg dem en och en mellan två bitar plastfolie eller bakplåtspapper och dryck till med ett glas med vid botten, en skål med platt botten eller liknande. Det går att platta med handen också men det är lite svårare att få dem jämntjocka. De ska bli betydligt större i omkrets och nån cm tunna. Där är det en smaksak om man vill ha lite tunnare eller tjockare. Meningen är att de ska bli knapriga utanpå men vara tjocka nog att ha kvar en del mjuk saftighet inuti. Jag väljer en dryg halvcentimeter i tjocklek om jag vill ha känslan av chips, och precis över centimetern om jag mer vill ha känslan av pommes frites, även om jämförelsen haltar lite. Men alltså, ju tunnare desto knaprigare.

Plattade tostones som snart ska friteras igen

Här kan du göra på två olika vis. Antingen doppa de tillplattade bananskivorna i saltvatten, smaksatt om du vill och ungefär så salt som havsvatten. Låt sen rinna av och fritera. Skivorna blir lätt salta och jättegoda, men det kan stänka lite när man släpper dem i oljan. Eller så friterar du direkt och saltar efter fritering. Då gäller det att inte vänta för länge så de hinner börja svalna, för annars är det svårt att få saltet att fästa.

Oavsett friterar man några åt gången, beroende på om man kör i en tjockbottnad kastrull eller fritös och hur mycket som ryms i den. Fritera i 190 grader i tre fyra minuter. Vänd nån gång under tiden så att båda sidor friteras. Bananskivorna ska bli gyllene och frasiga men inte brännas.

De tillplattade bananbitarna friteras igen

Efter bitarna friterats, låt dem rinna av på en bit hushållspapper och salta sen medan de fortfarande är heta. Servera direkt, gärna med guacamole, någon salsa eller med vitost riven över. Eller till mat som pommes frites. Här valde jag en salsa criolla med havtorn och en salsa på nypon och vitost.

Tostones färdiga att serveras med salsa