Search
Generic filters
Exact matches only

Moussaka med rådjur

0
Delningar
MAT

Moussaka med rådjur

moussaka

I mitt senaste inlägg så resonerade jag lite kring den lätt levriga smaken hos rådjurskött. Ska man dölja eller bejaka den? Det inlägget gällde väldigt rena smaker och i det här receptet på moussaka så tänker jag krydda till det lite mer men rådjurssmaken finns kvar där. Höjer smaken gör den också.

Moussaka är en riktig höjdare och kan göras på massor av rätt. Morsan gör det exakt som lasagne fast med potatis istället, andra gör på bara aubergine och en massa snubbar i matgrupper på Facebook gör ÄKTA MOUSSAKA!!! Här ligger jag i alla fall hemskt nära en klassisk grekisk moussaka i smaksättning och det är just det som jag tycker passar så förbannat bra till den lite levriga rådjurssmaken.

Ett litet varningens finger bör jag kanske höja. Det här är ett lite trassligt recept och det tar lite tid att laga min moussaka om man vill få den så bra som möjligt. Framförallt är det stekningen av aubergine och squash som tar förbannat lång tid, men det är definitivt värt det. Slarvar man med det så blir smaken lite träig.

Mer rådjur på Feeders

Nej vi har faktiskt inte så många rådjursrecept på Feeders men jag har ambitionen att det ska bli fler. Alla nuvarande och kommande rådjursrecept hittar du i den här länken.

Ingredienser

6-8 portioner

Grönsakerna

2 stora potatisar
2 medelstora auberginer
2 medelstora squash
mycket olivolja
massa salt

Färsen

500 g rådjursfärs
2 gula lökar, grovt hackade
2 vitlöksklyftor, fint skivade
olja för stekning
2 msk tomatpuré
0,5 tsk nyriven muskotnöt
1 tsk malen kanel
0,5 tsk socker
1 burk konserverade tomater
salt och svartpeppar för avsmakning

Bechamel

100 g smör
2-3 msk vetemjöl (går utmärkt att byta ut mot glutenfri mjölmix)
1 liter mjöl (3,5%)
100 g riven parmesan
3 äggulor
salt, svartpeppar och nyriven muskot för avsmakning

Gör så här

Grönsakerna

  1. Börja med att skära aubergine och squash i skivor som är ungefär 0,5 cm tjocka. Salta alla skivor och lägg dem att vila i en halvtimma ungefär. Pressa sedan ur dem mellan hushållspapper.
  2. Stek aubergine- och squashskivor i olivolja på rätt hög temperatur. Aubergineeländena kommer absorbera sjukt mycket olja men det är bara så det är. Du får springa ett par mil efter att du har käkat maten. När de ha fin färg på ytan är de klara.
  3. Skiva och stek också potatisen på samma sätt, den ska du absolut inte försöka vattna ur med salt för då blir den brun.
  4. Lägg sedan undan grönsakerna.

Färsen

  1. Stek rådjursfärsen i omgångar på hög temperatur i olja. Du vill ha lite yta på färsen. Ta sedan ut färsen ut pannan och torka ren den.
  2. Stek sedan lök och vitlök i lite olja tills löken mjuknar lite.
  3. Blanda ner den stekta färsen, kryddorna, sockret och de konserverade tomaterna i lökfräset och låt det puttra försiktigt i 15-20 minuter. Vill du anstränga dig ordentligt så kan du ösa över allt i en kastrull eller gryta och långkoka i ett par timmar. Det blir definitivt godare på det sättet men det tar tid.
  4. Smaka av med salt och svartpeppar.

Bechamel

  1. Smält smöret och rör sedan ner mjölet.
  2. Tillsätt mjölken lite i taget och se till så det inte klumpar sig.
  3. När såsen är tjock och puttrar lite så dra av den från plattan och rör ner ost och äggulor. Smaka sedan av med salt, svartpeppar och muskot.

Montering och gratinering

  1. Nu ska det monteras i ugnsform och börja då med att lägga squash längst ner, sen potatis och sen aubergine. Packa ihop med händerna.
  2. Sprid ut färsen ovanpå grönsakerna.
  3. Toppa med bechamel och strö sedan gärna lite extra riven parmesan på toppen.
  4. Gratinera på 175°C i 30-40 minuter eller tills du har fin gyllenbrun yta.

Servering

  1. Moussaka är ett satans elände att servera snyggt så jag brukar faktiskt låta den kallna innan jag skär upp den. Sen värmer jag den i micron på tallrikarna.
  2. Servera ett gott rött vin och en grekisk sallad till maten.