Search
Generic filters
Exact matches only

Surströmming Hörnett

1
Delningar
MAT

Surströmming Hörnett

Nu är sommaren slut. Det var soligt och nitton grader igår och både naturen och själen skrek att det är slut nu, detta är sista chansen för året att äta lunch i trädgården och njuta av det. Så jag ringde mamma och föreslog lunch. Surströmming. Vi har pratat om det i flera veckor men antingen har vädret eller livet krånglat så det har skjutits fram. Men nu, sista chansen till sensommar.

Eftersom vi ville hålla det okrångligt köpte jag Hållstrands filéade surströmming och valde att presentera den i lite mer lättäten form än det vanliga pillandet med rensning och böka ihop tunnbrödmackor och sånt. Jag fyllde en form med potatis, strömming, och allt och lite till och hällde sen en rejäl skopa brynt smör över. Som en lertallrikasill men Norrland istället för Skåne. Så kunde mamma och jag sitta på trädäcket och småprata, kisa mot solen och bara sopa i oss maten utan ansträngning.

Mamma fiskar upp en fin fisk ur burken

Mamma växte upp på Hörnett i Övik. Där på Pressaregatan fanns en grannfamilj, familjen Lindberg. Pappan i familjen älskade surströmming, så pass att han dagen efter en surströmmingsmiddag åt det sparade spadet till frukost med potatis, som en väldigt doftrik dopp i kopp. Han gjorde andra rätter också, bland annat något liknande detta berättar mamma medan vi äter. Men inte lika snyggt upplagt. Eller så petade han in hela fisken i munnen och drog skelettet ur mungipan bara.

Vi hugger in

Normalt köper jag hel fisk när jag ska äta surströmming men denna gång valde jag filéer jag hade hört gott om, från Hållstrand. Riktigt bra! Smakrik, mjuk och fin och inte sådär ettersalt. Dessutom enkelt med filéer när man inte vill böka till det för mycket och dra ihop en hel surströmmingsskiva. Det passar mig att ha en sån burk på lut i kylskåpet. För jag är som pappa Lindberg, jag älskar surströmming och vill äta det ofta.

Mer okonventionell surströmming

Ingredienser

4 portioner

En burk valfri surströmming
Potatis lagom för fyra personer, god sort och gärna mandel så klart
3 dl hackade gräslök, persilja och dill blandat
2 rödlökar, finhackade
4 ägg, hårdkokta men inte överkokta
200 gram smör

Korntunnbröd, smör och öl till. En del gillar tomat till och då kan de väl ha det.

Mängderna är ungefärliga, justera lite som du vill men dumsnåla inte på smöret.

Gör så här

  1. Koka potatis och ägg. Rensa surströmmingen och skär i munsbitar. Eventuell rom ska självklart med! Hacka örter och lök var för sig.
  2. Skiva den varma potatisen och täck botten av en form. Lägg på ett lager surströmming. Proportionerna surströmming och potatis anpassas lämpligen efter personerna som ska äta och hur mycket de älskar surströmming. Vi hade ungefär hälften av vardera.
  3. Fördela ägghack, rödlök och blandat grönt på nåt dekorativt vis ovanpå. Det går utmärkt att blanda alla tillbehör om man inte ids krångla, men jag lade en rad med ägg på diagonalen över formen och sen rader av rödlök och grönt bredvid.
  4. Bryn smöret och häll över formen så det fördelas hyfsat jämt. Servera direkt med korntunnbröd till. Ät alldeles för mycket!

Först ett lager god potatis i bitar, sen ett lager surströmming rensad och i bitar