Search
Generic filters
Exact matches only

Älgkött – här kommer några tips

0
Delningar
PRAT

Älgkött – här kommer några tips

I dessa tider ramlar det omkull fler älgar i skogen än vanligt och även jag har tillbringat en vecka stirrandes på mossa som växer. Personligen har jag inte haft jättestor framgång men jaktlaget har fällt några och främst är faktiskt älgjakten ett lagarbete. Köttet delas jämnt mellan deltagarna och alla kommer hem med en back full av alldeles fantastiskt älgkött. Från att älgen inte rör sig mer så är den i min värld mat. Det minskar inte alls min vördnad för djuret, snarare tvärtom, men nu handlar det om att hedra skogens konung i köket.

Vi lagar mycket vilt på Feeders och vi vill hemskt gärna förmedla hur förbannat användbart viltköttet är. Jag personligen älskar svensk husmanskost och har lagt enormt många timmar på att optimera kalops, tjälknöl, sjömansbiff, pannbiff och andra typiskt svenska rätter, men det finns ju så mycket mer. Vildsvin är underbart till asiatisk fläskmat, spöar ofta tamgris i mitt tycke. Kinesiska biffgrytor blir ofta bättre med rådjur och tamefan nästan allt som lagas på nöt blir bättre med älg. Har du viltkött så utnyttja smaken, försök inte dra ut viltsmaken med mjölk (funkar inte i alla fall utan är bara stenkorkat) utan lev med den och anpassa dig efter den. Rådjur har en lätt leversmak och jag har utnyttjat den till några rätter den senaste tiden. Först bloggat var Rådjur Anglais, men jag har fler saker på lut som inte är bloggade än.

Men nu är det älg som gäller och här kommer några tips.

Feeders tips för älgkött

Älgstek med kantarellsås

älgköttstek

Jag tänker inte förneka att jag är en ”kött å pärer”-gubbe. En perfekt tillagad älgstek med kantarellsås och lite mer tillbehör spöar det mesta i min värld. Det här kommer jag själv laga väldigt snart. Det är svensk skog man får på tallriken, den svenska själen (satans vad han tar i)

Råbiff på älgkött

råbiff

Mia lagade råbiff på älg med friterad surkål och konfiterad äggula. Sånt där man bara ler av. Folk borde äta mer råbiff.

Älgkalvsbiff med tonfisksås och löjrom

Jaha, är du dum i huvudet nu? Fisk och älg? Jag lagade det här för två veckor sedan, men använde rådjur istället den gången. Den som inte älskar den här maten kan dra åt helvete.

Beakött

Mia, en matnörd av rang, använder pulverbearnaise? Det här är fanimej ett genirecept. Sönderkokt älgkött i bl a pulverbearnaise, vad finns inte att älska? Ok, hon har trasslat till den lite men det förtjänar fanimej en älg som jag bökat ut ur skogen.

Viltfärsbiffar med gräddsås

Det är jag som är den förutsägbara i Feeders. Mia har knepiga grönsaker i sin trädgård och är helt fantastisk på att utnyttja vilt levande växter. Hon är så klart bra på att laga kött också och den bästa jag vet på smaker generellt. Jag är bra på (eller… well) döda djur och laga husmanskost. Det här är mitt bästa recept på viltfärsbiffar. Snåla inte med tillbehören och ta gärna en sup till maten bredvid ölen. Kommer du över hemkokad sprit så är det så klart att föredra.

Krispigt friterad älg på kinesiska

Vi ska väl bjuda på något utanför boxen också. Det här är så jäkla gott och jag har svårt att tänka mig att någon som har smaklökarna någorlunda i ordning inte äskar det. Klart det sitter en surjävla gubbe i Alfta och blir förbannad, det gör det alltid. Å andra sidan har han försökt undvika mig sedan jag skrev mat i Ljusnan (Obs att surjävla ska skrivas ihop, det är ett välkänt adjektiv i Hälsingland).

Mer älg på Feeders

Vi har en del älgrecept på Feeders och du hittar dem här. Vi har också viltrecept generellt och där passar älg till det mesta. Kolla in!