Search
Generic filters
Exact matches only

Vacker vintersallad med kål och citrus

0
Delningar
MAT

Vacker vintersallad med kål och citrus

Jag bloggade alltså precis en solig indisk veckosallad och här är jag nu igen. Vi betar sallad för överlevnad här hemma, spänstiga bitar av sol och färg. Och det är tid för citrus och kål, bara att frossa loss. Under snön växer fortfarande min rosmarinbuske, och oliver och fetaost växer året om i min butik. Idag blev det till en saftig och vacker vintersallad.

Vinter förresten, det är det ju nu. Och ändå blev det en faslig trafik på bloggen igår när halva Sverige plötsligt en januarikväll behövde recept på – kaveldun?! Hemskt underligt, tills jag blev upplyst om att Mandelmanns på tv tydligen hade lagat kaveldun igår. Det är vad jag förstår nåt gröna vågen-par som visar upp sitt liv. Får väl se till att kolla på det nån gång, när de nu är så sympatiska att de äter kaveldun.

Titta, grönt doftande liv finns fortfarande där under snön!

Hur som helst är det här en plättlätt sallad. Jag ger inga precisa mått för då skulle både du och jag behöva krångla mer än vad som är befogat. Gör ungefär som det står och smaka av så blir det bra. Och snyggt! Syran piggar till färgen på rödkålen lite extra, och att sen lägga till gul och orange citrus och gröna rosmarinbarr… Här talar vi livsstilsinstagram-snygg mat!

Och det vet ju alla, snyggt är godare. Åtminstone på instagram. Men ärligt talat, är inte det där en märklig och faktiskt ganska ytlig grej? En snyggstylad tallrik tapetklister serverad av en härlig kvinna i lantliga volanger blir garanterad likefest. Nåväl, den här salladen är god oavsett.

Citrusfruktig dressing, färdig att hällas över en vacker vintersallad

Mer citrus!

Ingredienser

1 röd spetskål eller sommarkål
1/2 rödlök
1 apelsin
1 citron
1 liten vitlöksklyfta
Några färsk kvistar rosmarin
Svartpeppar
1 krm salt
2 msk olivolja
150 g fetaost
En näve svarta eller gröna oliver med kärna

Apelsin och citron till garnering

Gör så här

Citrus- och rosmarindressing

Blanda saften av en apelsin och en citron med en finriven vitlök, mängden av en väldigt liten klyfta. Hacka barren av en kvist rosmarin så fint det går. Hur många barr? Alltså, inte vet jag. Jag använder hemodlad rosmarin som smakar betydligt mer än såna där löjliga småkrukor som finns i kedjornas butiker och använde kanske tio barr, femton? Smaka dig fram! Mal i ganska mycket svartpeppar och salta efter smak. Häll i olivoljan. Låt helst stå och dra en timme.

Vintersallad

  1. Klyv kålhuvudet i två halvor. Strimla kålen tunt tunt tvärsöver från toppsidan. Ta bort grövre bitar. Skär rödlöken i tunna strimlor, helst från topp till rot. Lägg allt i en skål. Häll över dressingen och rör om ordentligt. Smaka av med salt.
  2. Häll över salladen på ett serveringsfat. Smula över fetaost och strö över oliverna. Strö över några rosmarinbarr, kanske tom ett par snygga kvistar så de som äter kan få repa av fler själva. Samma med frukterna, lägg gärna på klyftor eller halvor av apelsin och citron, både för utseendet och för att var och en ska kunna pressa över mer. I min lilla familj har vi inte alls samma åsikter om hur mycket citron man bör klämma över maten.
  3. Servera bums till vilken mat som helst som behöver tillskott av smak och färg. Särskilt gott till kyckling, fläsk, pasta och milt gräddiga rätter tycker jag. Mindre lyckat till rätter som redan är åt det sötsyrliga hållet. Jag gillar den bäst nygjord men ena ungen tyckte den överblivna slatten var saftigare och godare. En ren smaksak antar jag.

En förbannat snygg och god sallad