Search
Generic filters
Exact matches only

Indisk veckosallad

0
Delningar
MAT

Indisk veckosallad

Vardag. Vinter. Trötthet. Jag behöver äta sol men orkar inte alltid laga till den. I såna lägen är det fint med en s k veckosallad, en sallad som inte är tänkt att ätas samma dag utan slevas upp under flera dagar, kanske tillknorrad på olika vis men i grunden samma. En syrligt kryddig indisk veckosallad som nästan gränsar till inläggning är perfekt, där grönsakerna marineras i dressingen och sig själva och bara blir godare med tiden.

Jag har bloggat några varianter tidigare, t ex min älskade olivsallad som även gör sig fint som fyllning i mackor och dragonsallad med syltlök. Det finns fler sallader.

Indisk veckosallad är lätt att variera!

Det mesta i salladen är utbytbart, och den kan med fördel varieras vid servering. Se receptet som en skiss. Tom citronen kan bytas mot vinäger. Välj hyfsat hårda grönsaker, gärna nån kål och morot, som grund och tillsätt eventuella mjukare grönsaker som tomat vid servering. Även färska örter och nötter tillsätts då, liksom matigare ingredienser som potatis, kikärtor eller kyckling om man önskar. Ibland gör jag en annan variant genom att blanda salladen med yoghurt så det binder.

Jag fattar ju att de flesta inte kommer göra kryddblandningen chaat masala bara för att göra den här salladen. Nu är det i och för sig väldigt mycket mer gott man kan göra med den, men ändå. Här finns två huvudvägar som alternativ:

  • Köp färdig chaatmasala! Finns oftast bland det indiska sortimentet som brukar få en hylla eller två i orientbutiker. Leta, fråga!
  • Välj några av kryddorna du gillar och få till nåt snarlikt som också är gott, om än inte en fullfjädrad chaat masala. Använd vad du har och gillar av spiskummin, korianderfrö, timjan, fänkål, chili, torkad mynta och svartpeppar. Testa dig fram!

Vad är salladen god till då? Till indisk mat så klart, men också till all möjlig annan mat som behöver lite extra karaktär. En enkel ugnsstekt kyckling, en mild gryta, fläskkotletter, soppa, pizza… Jamen det mesta.

Ingredienser

1 blomkålshuvud och/eller romanesco
4 morötter
2 stjälkar selleri
1 paprika
1 schalottenlök
1-2 msk färsk ingefära, finriven
1 het chilifrukt eller efter smak
1-2 tsk salt
1 tsk chaat masala eller efter smak
1-2 citroner
2 msk neutral matolja

Till servering

Grönsaker som tomat, gurka
Matigare ingredienser som tärnad potatis, kyckling eller kikärtor
Salladslök eller annan valfri lök
Färsk mynta eller koriander
Jordnötter
Citron

Det mesta är utbytbart. Men välj hyfsat hårda grönsaker. Nån variant av kål och morot är en bra grund. Vill du ha med mjuka grönsaker som tomat eller avokado så tillsätt dem vid servering.

Gör så här

  1. Skär alla grönsaker i mindre bitar. Häll allt i en skål. Strö över en tesked salt och en tesked chaat masala och rör om så det fördelas ordentligt. Mer salt om chaat masalan är osaltad. Låt stå en timme. Salladen kommer att vätska sig något.
  2. Finriv ingefära och finhacka chili. Blanda med juicen av citronerna och matoljan. (Citroner är olika stora och saftiga så kanske börja i underkant med en citron och ha på mer sen.) Blanda dressingen med salladen. Låt stå minst en timme i kylskåp. Smaka av med salt, citron och övriga kryddor. Den ska vara ganska salt, syrlig och smakrik, som ett mellanting mellan sallad och inläggning. Eller det där gör man ju efter smak så klart, men tänk på att salladen håller längre med mer salt och syra.
  3. Förvara salladen i kylskåpet, gärna i en stor glasburk. Rör om lite innan du slevar upp salladen till servering.
  4. Vid servering strös salladslök, färsk mynta eller koriander och rostade jordnötter över salladen. Servera också gärna en halv citron till, så den som vill kan pressa över. Den som vill göra salladen matigare kan tillsätta t ex tärnad kokt potatis, kikärtor eller kyckling, bra restanvändning. Det är också gott att ha i hackad tomat eller gurka.
  5. Salladen passar perfekt till indisk mat, men också till all möjlig annan mat som behöver lite extra karaktär.