Search
Generic filters
Exact matches only

Het peruansk sås på grillad rocoto och ost

0
Delningar
MAT

Het peruansk sås på grillad rocoto och ost

Jag odlar chili och har haft en peruansk period under några år, både i kök och trädgård. Rocoto är en återkommande favorit. Den ser ut ungefär som en tomat, gul, orange, eller röd, och har tjockt fruktkött med fin smak och ganska ordentlig hetta. När man skär den mitt itu ser man de svarta fröna, hur vackert som helst! Sen är den hemskt god också. Så klart, annars hade jag aldrig fortsatt odla den.

Jag brukar frysa in delar av chiliskörden att använda under året. Hemskt praktiskt att bara ta ur frysen och använda i lite allt möjligt. Jag har alltid stora ambitioner att laga avancerade rätter, hela fyllda rocoto i olika varianter inte minst. Men det absolut vanligaste är att jag gör nån form av dipp eller chilisås.

Två vackra heta rocoto

Det här är en trevlig peruanskt inspirerad sås som är särskilt god till grillat och kokt potatis, och som dipp till friterade kolhydrater. Det är inte en traditionell crema de rocoto som ofta görs med olja nästan som en majonnäs. Det här är mer rakt på sak, ost och chili bara. Och så vitlök. Jag grillar rocoton och vitlöken först så den verkligen kommer till sin rätt smakmässigt, lite mjukare och rundare men med samma eldiga hetta. Jag har gjort en liknande sås tidigare, peruansk sås på rocoto, vitost och jordnötter, men den är utöver jordnötterna även lite grövre i konsistensen.

Ingredienser

2 st ganska stora chilifrukter, helst rocoto men annan går också fint
4 vitlöksklyftor
150 g vitost, sån där som finns i rör i orientaliska butiker. Det går också bra med feta eller liknande ost.
1 dl eller mer osötad kondenserad mjölk/evaporated milk, exakt mängd beror på hur mycket chili och vilken ost du använder

Gör så här

  • Grilla rocoton och de oskalade vitlöksklyftorna hela så rocoton blir lätt svartfläckig på skalet. Den behöver inte skalas men dela den på hälften och ta bort kärnhuset efter grillning.
  • Skala vitlöken. Lägg chili, vitost, vitlöksklyftor och en halv dl kondenserad mjölk i en skål. Mixa såsen slät.
  • Späd med mer kondenserad mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt.
  • Servera som sås till potatis eller kött, gärna grillat, i mackor. Och som dipp till bröd eller friterade kolhydrater som cassava fries och patacones.