Search
Generic filters
Exact matches only

Peruansk sås på rocoto, vitost och jordnötter

0
Delningar
MAT

Peruansk sås på rocoto, vitost och jordnötter

Jag odlar chili och har haft en peruansk period under några år, både i kök och trädgård. Rocoto är en återkommande favorit. Den ser ut ungefär som en tomat, gul, orange, eller röd, och har tjockt fruktkött med fin smak och ganska ordentlig hetta. När man skär den mitt itu ser man de svarta fröna, hur vackert som helst! Sen är den hemskt god också. Så klart, annars hade jag aldrig fortsatt odla den.

Det här är en trevlig peruanskinspirerad sås som är särskilt god till grillat och kokt potatis. Jag grillar rocoton först så den verkligen kommer till sin rätt.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

6 st ganska stora chilifrukter, helst rocoto men annan går också fint
1 schalottenlök
En liten näve färsk eller fryst grovhackad huacatay, koriander eller oregano
2 msk torrostade jordnötter
100 g vitost, sån där som finns i rör i orientaliska butiker. Det går också bra med feta eller liknande ost.
1-2 dl osötad kondenserad mjölk/evaporated milk, exakt mängd beror på hur mycket chili och vilken ost du använder
1 vitlöksklyfta

Gör så här

1. Grilla rocoton hel så den blir lätt svartfläckig på skalet. Den behöver inte skalas men dela den på hälften och ta bort kärnhuset efter grillning.

2. Lägg chili, vitost, lök, huacatay, vitlöksklyfta, en halv dl kondenserad mjölk och jordnötter i en skål. Mixa men låt det inte bli alltför slätt, såsen får gärna kännas lite åt det grövre hållet. Använder du stavmixer så kan du gärna sikta in dig på lök och vitlök först för alltför stora bitar av dem är inte så roligt.

3. Späd med mer kondenserad mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt.