Search
Generic filters
Exact matches only

Peruansk soppa med örter, ost och potatis

0
Delningar
MAT

Peruansk soppa med örter, ost och potatis

Jag vet inte om det här är helt peruansk soppa men den är i vilket fall inspirerad av peruansk mat. Och den är så jäkla god! Jag hade en idé, googlade, och tog sen stöd i detta recept. Soppan är krämig, örtig och annorlunda utan att smaka det minsta konstigt. Enkel, billig och god vardagsmat som smakar lyxmat.

Inlägget är pratigt så scrolla direkt ner till receptet om du saknar tålamod med detaljer om örter.

Använd god potatis, gärna gul nötig. Jag använde sorten cherie med rött skal. Den fungerar bra att odla här i Mälardalen och har utöver en enormt tilltalande rödrosig exteriör även en fantastiskt fin smak och konsistens. Det funkar fint att använda restpotatis, i så fall låter du den mest bara värmas upp i buljongen.

Huacatay / tagetes minuta

En massa örter men ta det du har

Örterna i receptet är på ett ungefär. Jag har läst en massa på nätet om peruanska örter och odlar t ex tagetesarten huacatay (tagetes minuta) och paico, som jag känner under det mexikanska namnet epazote. Men det finns annat jag inte lyckats få tag på, så där har jag helt enkelt ersatt efter bästa fantasi och förmåga. Till exempel finns en ört som ska ha en myntaliknanade smak, muña. Den har jag bara ersatt rakt av med en mynta jag tycker om. Vintruta används ofta och det tänker jag odla nästa år.

Paico / epazote

Istället för huacatay och epazote går det jättebra att använda färsk dragon, basilika, koriander och persilja. Blanda vad du har i ungefär lika proportioner bara så att ingen ört dominerar för starkt över de andra. Ha i mängd och proportioner efter tillgång och smak bara, det är inte så himla noga faktiskt och finns inget absolut ”rätt”. Men ordentlig örtig ska soppan ändå bli.

Mer mer mer!

Ingredienser

4 portioner

5-6 normalstora goda potatisar, gärna gula nötiga. Rå eller kall kokt.
1 silverlök, finhackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 msk olivolja
Några blad culantro eller en näve koriander
1 näve slätbladig persilja
1 näve paico/huacatay
1 näve muña eller marockansk mynta
1 näve epazote
Gärna några mangoldblad eller en klyfta savoykål
1-2 ägg
150 gram vitost, helst krämig
1 dl kondenserad mjölk eller vanlig mjölk (valfritt)
10-14 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
Salt efter smak

Örterna är på ett ungefär. Läs i texten ovan om hur du kan ersätta.

Gör så här

  1. Fräs den hackade löken i oljan på medelvärme. Mjuk och lätt transparent ska löken bli men inte brun. Mot slutet tillsätter du vitlöken.
  2. Mixa örterna med en dl vatten till en slät örtsmoothie. Det går förresten bra at skippa detta steg och bara blanda i örterna samtidigt med osten och äggen istället. Men finlir om man vill.
  3. Häll i buljongen och potatisen. Dela potatisen i bitar om den är stor. Häll i hälften av örtsmoothien. Låt soppan koka upp och sen småsjuda tills potatisen mjuknar men inte så länge att en blir överkokt. Om du använder mangold eller kål, lägg i den efter ungefär fem minuter.
  4. När potatisen precis blivit klar tas kastrullen av värmen. Ta ur drygt hälften av potatisen att ha till dekoration.
  5. Tillsätt osten i grova smulor och ett eller två råa lätt uppvispade ägg. Mixa allt slätt med en mixerstav. När soppan är slät ställs den på värmen igen och värms lätt tills den precis tjocknar en aning. Eventuellt behövs knappt nån uppvärmning, det är lite olika med det där. Men det är som med vaniljsås, äggen ska tjockna lite och sen absolut inte koka längre. Rör sen ner resten av örtsmoothien och den kondenserade mjölken om du använder.
  6. Om du tycker soppan är för tjock tillsätter du lite vanlig mjölk, buljong eller varmt vatten för att spä ut. Vill du ha den ännu krämigare kan du vispa i ett extra ägg eller lite mer ost. Det beror på mängden potatis och hur stora äggen är, och så klart hur krämig du vill ha din soppa. Det är ingen exakt vetenskap detta.
  7. Smaka av med salt och mer örter som du mixar i om du vill. Servera soppan i varma tallrikar. Lägg i några potatisbitar i varje tallrik och strö lite örter över. Kanske även lite ostsmul.