Search
Generic filters
Exact matches only

Bhaji – indiska friterade broccolibollar

0
Delningar
MAT

Bhaji – indiska friterade broccolibollar

bhaji

Bhaji är små friterade veganska/vegetariska bollar som är väldigt vanliga i stora delar av Indien. De säljs lite överallt på gator och torg och är alltid fantastiskt goda. Här sitter jag och låtsas att jag varit i Indien. Det har jag inte alls. Jag har bara rest till Indien i tanken och på nätet, men däremot är jag himla sugen på en matresa dit. Vad jag gjort är att jag faktiskt ätit bhaji ett flertal gånger och jag har belägg för mitt påstående att det alltid är gott. Allt friterat är ju gott så en apa skulle kunna lura ut det med röven.

Broccoli är inte typiskt för bhaji, men däremot är kikärtsmjöl det. Kikärtsmjöl är på det hela taget en väldigt användbar ingrediens i köket. Kostar typ gratis i orientaliska butiker och är perfekt för t ex paneringar och att skapa krisp hos friterad mat. Dessutom har det en nötig fin smak. Jag använder det rätt så ofta.

Googla lite på bhaji vettja. Kolla in andra recept och laga det. Jag har tagit ordentligt med inspiration härifrån.

Mer indisk mat

Vi har en rätt så gedigen indisk receptsamling på Feeders. Det är främst Mia som står för den men jag har också ett par blygsamma bidrag. Kolla in våra indiska recept här.

Vegetarisk mat då?

Både jag och Mia ogillar att komma med pekpinnar vad gäller mat. Det finns en trend inom svenskt matskriveri att vegetariskt ska hyllas till varje pris och ärligt talat tycker jag det är lite larvigt. Det är klart man ska äta vegetarisk mat också men man kan ge fan i att trycka ner den åsikten i halsen på folk. Mat ska vara njutning också. Punkt.

Sen kan man ju använda insidan att skallen lite när man väljer sina råvaror men ni är så pass kloka så det fattar ni utan att jag berättar det för er tusen gånger.

På Feeders har vi i alla fall många veganska och vegetariska maträtter. Botanisera gärna bland de recepten här.

Ingredienser

4 portioner

300 g broccoli (typ en standardbukett)
1 ägg
200 g kikärtsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 röd chili, urkärnad och fint hackad
2 salladslökar, fint skivade
salt och svartpeppar
en näve färsk koriander, hackad
olja för fritering
lime

Gör så här

  1. Skär broccolin i mindre delar och koka den mjuk i lätt saltat vatten.
  2. Mixa den kokta broccolin med ägget.
  3. Blanda sedan den mixade broccolin med kikärtsmjöl, bakpulver, gurkmeja, spiskummin, chili, lök och hackad koriander.
  4. Blanda ner lite vatten i smeten så den blir lite som en tjock smet. Omöjligt att säga hur tjock men den ska liksom inte vara torr.
  5. Smaka av smeten med salt och svartpeppar.
  6. Hetta upp frityrolja till 160°C.
  7. Klutta upp smeten i lite oformliga bollar. Jag tycker det är snyggt om de har lite knepiga former.
  8. Fritera tills de är gyllen bruna på ytan.
  9. Servera med färsk koriander och limeklyftor att pressa över dem.