Search
Generic filters
Exact matches only

Idiotsäker grillad majs på två vis (elotes)

1
Delningar
MAT

Idiotsäker grillad majs på två vis (elotes)

majskolvar

Den här tiden på året grillar alla färsk majs och i år verkar det vara den mexikanska varianten som gäller, den som serveras som gatumat. Sök på elotes och du kommer förstå vad jag menar, ifall du lyckats missa innan. Grillad majs ska vara saftigt söt samtidigt som den är tydligt rostad, och helst ska den smaksättas på nåt roligt vis. Jag föredrar att gnaga i mig den drypande kladdig, stående i en vacker trädgård så jag inte behöver bekymra mig om eventuellt spill.

Lätt att lyckas med grillad majs!

Den här metoden att grilla majs fungerar perfekt varje gång för mig. Huvuddragen är enkla och det går knappast att misslyckas.

Förgrillad majs skalas och rostas sen på grillen

 1. Blötlägg den oskalade majsen för att undvika att skalet förkolnar innan majsen hinner tillagas.
 2. Grilla majsen två gånger. Den första oskalad så att majsen förkokas inuti. Grilla igen efter skalning så den blir vackert brunprickig och smakar ljuvligt rostat!
 3. När du skalar, låt skalet sitta kvar vid fästet så att skalet kan fungera som praktisk – och snygg! – hållare.
 4. Kladda på majo som smakar gott och fäster, ost som smälter, och diverse kryddor. Själva kladdet kan monteras på på en mängd olika sätt, en del blandar allt till en sås innan. Men det här är hur jag brukar göra. Det ska ju båda hålla sig kvar på majskolven medan man äter, se gott ut, och framför allt vara gott.

Mexikoreanskt?

Här föreslår jag två smaksättningar, en traditionell mexikansk och en egen mexikoreansk. Nästan allt kan bytas ut men majo och nån form av ost är ändå en bra stomme. Jag har försökt ange mängder men majskolvar är olika stora och smaken är ju olika. Se det som en guide och anpassa efter hur du känner!

Smaksättning ska på

Mexikoreanskt förresten, testa gärna loss med det! Jag tycker smakerna från Mexiko och Korea ofta passar så otroligt bra ihop. Jag har tidigare bloggat quesadillas med svamp, kimchi och cheddar och kimchichangas.

Pepicha, den korianderliknande krydda jag använder till den mexikanska varianten, är en krydda som traditionellt används till just majs i Mexiko. Den är på inget vis nödvändig utan ersätts fint med koriander. Eftersom jag råkar odla pepicha väljer jag själv det.

Mas de Mexico!

Ingredienser

4 portioner

4 oskalade majskolvar

Mexikansk smaksättning

2 dl majonnäs, jag använde Hellman’s
1 vitlöksklyfta
2 dl fetaost eller vitost
2 msk salsa verde eller annan het salsa
2 msk pepicha eller koriander, hackad
2 msk salladslök, finstrimlad
Hett chilipulver eller finhackad het chili efter smak

Mexikoreansk smaksättning

2 dl majonnäs, jag använde Kewpie
Några droppar god sesamolja
1 msk koreansk bönpasta eller ljus miso
1 dl lagrad cheddar
1 dl kimchi, finhackad
1 dl fetaost eller vitost
2 msk koriander, hackad
2 msk salladslök, finstrimlad
2 msk rostade sesamfrön, gärna svarta
1 msk koreanska chiliflakes

Gör så här

Idiotsäker grillad majs

 1. Lägg majskolvarna i blöt, gärna en timme.
 2. Grilla majskolvarna med skal och allt direkt över glöden tills höljet börjar svartna men inte förkolnar alldeles. Vänd några gånger under tiden så de blir jämnt grillade runt om.
 3. Ta majskolvarna av grillen. Skala dem men så att skalet sitter kvar i bottenfästet.
 4. Lägg tillbaka kolvarna på den heta grillen och grilla så att majsen blir ordentligt vackert brunspräcklig. Vänd så att den grillas runt om.

Mexikansk smaksättning

 1. Blanda majo med vitlök i en skål. Pensla majsen ganska rikligt runtom.
 2. Finriv osten över runt om, lättast genom att riva lite direkt över en sida, snurra majskolven, riva lite över nästa etc. Allra helst är man två om detta moment. Det dräller en del men det är svårt att undvika.
 3. Lägg kolvarna på ett uppläggningsfat. Skeda över lite salsa efter smak eller välj bort om du inte vill kladda för mycket. Riv sen mer ost över det hela.
 4. Strö över hackad lök och pepicha eller koriander och avsluta med att pudra över chilipulver eller finhackad färsk chili. Kläm gärna över lite färsk lime också. Jag brukar servera limehalva och extra chilipulver till så att var och en kan ha på mer efter smak.

Mexikoreansk smaksättning

 1. Blanda majo med sesamolja och bönpasta/miso i en skål. Pensla majsen ganska rikligt runtom.
 2. Strö finriven cheddar runt om genom att snurra majskolven. Det görs lättast genom att riva lite direkt över en sida, snurra majskolven, riva lite över nästa etc. Allra helst är man två om detta moment. Det dräller en del men det är svårt att undvika.
 3. Lägg kolvarna på ett uppläggningsfat. Strö över finhackad kimchi. Riv sen feta eller vitost över det hela.
 4. Strö över hackad lök, koriander och sesamfrön och avsluta med att strö över koreanska chiliflakes. Kläm gärna över lite färsk lime också. Jag brukar servera limehalva och extra chiliflakes till så att var och en kan ha på mer efter smak.

Elotes