Taquitos är majstortillas som man rullar in något i och sedan friterar. Det är klokt att ha någon god sås och någon typ av sallad också. Idag kommer ett recept på taquitos med kungsräkor.
Taquitos med kungsräkor och manchego
Taquitos kan vara lite bökigt att laga eftersom fyllningen ofta rinner ut när man friterar. Det löser man genom att helt enkelt inte ha just något som kan rinna ut i tortillarullen och att fritera i stekpanna. Jag är ju stor fan av fritös men för den här rätten passar det faktiskt inte så bra. Vi återkommer till det i receptbeskrivningen som blir lite längre och mer instruerande än vanligt.
Jag gör förresten egna majstortillas eftersom jag tycker att de blir godast. I receptet beskriver jag hur man gör. När man gör egna majstortillas så är det hemsk lämpligt att ha en tortillapress och en tortillavärmare (beskrivs nedan i receptet). Den snabba varianten är så klart att köpa majstortillas och skippa hela det tidskrävande momentet. Tänk bara på att köpa riktiga majstortillas, inte såna där Santa Maria med endast 30% majsmjöl och resten vete. Det gö sig inte alls lika bra för fritering. Majstortillas kan du köpa t ex här. Den eminenta webshoppen har också masa harina, det speciella majsmjölet som man måste använda när man gör majstortillas. Majsmjöl från t ex Risenta som man hittar i vanliga butiker funkar inte alls bra.
Mer mexikansk mat på Feeders
Kolla in våra andra mexikanska recept.
Ingredienser
4 portioner
Majstortillas
2 dl masa harina
1 tsk salt
2,5 dl vatten
Taquitos med kungsräkor
16 majstortillas
8 stora kungsräkor, skalade
2 msk hot sauce
4 vitlöksklyftor, pressade
3 dl riven manchego
2-3 dl neutral olja för fritering
Chipotlesås
1,5 dl creme fraiche
2 (eller fler) chipotle en adobo (finns på Willys)
saft från en lime
salt och svartpeppar
Pico de Gallo med gurka
4 tomater, urkärnade och tärnade
saft från en lime
1 röd chili, hackad
1 stor näve färsk koriander, hackad
1 gurka, urkärnad och tärnad
0,5 silverlök, finhackad
socker, salt och svartpeppar
Gör så här
Tortillas
-
- Som jag skrev i texten ovan så kan man köpa färdiga majstortillas och skippa den här delen.
- Blanda masa harina med salt, koka upp vattnet och blanda sedan ner det i mjölet med en sked. När temperaturen medger att du tar i degen så ska du knåda den ordentligt under ett par minuter.
- Rulla ut en korv av degen och skär den i 16 lika stora delar. Rulla ihop dessa till bollar. Se till att de blir så runda som möjligt för då blir dina tortillas snygga och runda. Blöt sedan ner en kökshandduk ordentligt och slå in bollarna i den. Låt dem ligga på köksbänken i minst en timma.
- Pressa degbollarna i en tortillapress. Jag tycker det är smart att ha plastfolie enligt filmen nedan.
- Hetta upp en torr gjutjärnsstekpanna till strax över medeltemperatur. Grädda dina tortillas på båda sidorna tills de blir lite svartfläckiga. Jag älskar att de får lite brända fläckar då det är en utmärkt krydda.Lägg dem sedan i en tortillavärmare, eller så in dem i en handduk. På det sättet så mjuknar de och går sedan att rulla in fyllningen i. Det funkar inte om du tar dem direkt från pannan.
Taquitos med kungräkor
-
- Lägg räkorna i en marinad bestående av hot sauce och pressad vitlök. Låt dem ligga i kylen i minst en timma.
- Stek sedan räkorna på hög temperatur i en stekpanna med neutral olja. Skär upp varje räka i typ fyra bitar.
- Lägg nu upp ett tortillabröd, och lägg en liten nypa riven manchego på brödet och sen några bitar av räkorna. Rulla ihop så hårt du vågar (de kan spricka) och fäst med ett par tandpetare.
- Hetta upp oljan i en stekpanna till ungefär 180°C. Lägg ner dina taquitos, så många som ryms, och och fritera. Det räcker med typ en halv minut och sen vänder du. Håll dem varma i ugnen på 80°C om du inte vill äta dem på en gång.
Chipotlesås
-
- Fiska upp två chipotle ur burken. Hacka dem så fint som du bara kan.
- Blanda med övriga ingredienser och ställ in i kylen.
Pico de Gallo med gurka
- Blanda ihop alla ingredienser.
- Smaka av med socker, salt och svartpeppar
Servering
- Servera fyra taquitos per portion och ställ en liten skål med chipotlesåsen vid sidan.
- Strö över Pico de Gallo och gärna lite koriander.
- Drick en (eller massor) Corona till maten.