Search
Generic filters
Exact matches only

Indiskt fräs med vitlöksblast och schalottenlök

0
Delningar
MAT

Indiskt fräs med vitlöksblast och schalottenlök

vitlöksblast

Det är ju rent förbannat hur mycket tid vi tvingas tillbringa med våra familjer nu för tiden. Jobb hemma, barn hemma, fru hemma och kylskåpsinventering var femte minut. Det är lätt att ledsna på allt. Å andra sidan finns det fördelar också. När vi sitter hemma kan vi ju utan problem ha ett långkok på gång på spisen eller varför inte beef jerky som hänger på tork i ugnen?

En annan sak man kan göra är att köksodla lite. På Feeders är det Mia som står för odlandet. Jag är ingen fena på det alls utan min självförsörjning i matväg bygger helt och hållet på att djur dör i skogen. Lite grejer klarar jag dock av att hålla levande och just vitlöksblast är en sån där fantastisk grej.

Jag köper och använder otroliga mängder vitlök. Då man blir alldeles olycklig av att inte ha det hemma så jag köper i regel mer än jag behöver. Efter ett tag börjar klyftorna bli gröna i mitten och det börjar sticka upp blast ur dem. I det ögonblicket tycker jag att de blir sämre att använda till mat. Men serru då kommer det fina. Peta ner dem i lite jord i någon typ av kärl (med blasten upp så klart pucko) och ställ på diskbänken. På ett par veckor har du finfin vitlöksblast att laga mat med. De på bilden klippte jag av förra helgen och de tar sig igen. Det är liksom lite av en evighetsmaskin det där. Lyx för vitlöksblast är fantastiskt gott och användbart.

Dagens rätt är indisk och baserad på just vitlöksblast och även schalottenlök. Snabblagad och kryddig. Gör du mycket så funkar den att servera med lite ris som en hel måltid. Jag hade inte så mycket blast så det blev istället en liten bonusrätt till en indisk curry på lamm.

Jag tycker vi kör igång. Vi har en hel del indiskt på Feeders så kolla gärna in det när du ändå är igång. Indisk mat blir bäst om man har en himla massa rätter på bordet.

Ingredienser

0,5 dl kokosflingor (välj hellre flingor än riven kokos för flingorna smakar i regel mer)
1 grön chili, hackad
1 msk finhackad ingefära
1 tsk hel spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
2 msk neutral olja
0,5 tsk bruna senapsfrön
3-4 curryblad, hackade
en bunt vitlöksblast (mängden är inte kritisk så ta allt du har), skurna i ringar
6 schalottenlökar, skalade och klyftade
0,5 dl vatten

Gör så här

  1. Mortla ihop kokosflingor, chili, ingefära, spiskummin och gurkmeja. Ställ undan.
  2. Hetta upp olja i en panna och fräs senapsfrön på medelhög temperatur tills de börjar ”poppa”. Tillsätt curryblad och fräs ytterligre typ en halv minut.
  3. Lägg ner vitlöksblast och schalottenlök och fräs i 2-3 minuter.
  4. Slå på vatten, lägg på ett lock och sänk temperaturen så det bara sjuder.
  5. Lägg ner det du mortlade först av allt och rör om och fräs i ett par minuter.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Servera med ris.