Search
Generic filters
Exact matches only

Risotto med nässlor

0
Delningar
MAT

Risotto med nässlor

Nässelrisotto

Så här års brukar jag alltid hälsa på i mammas fina lilla kolonilott i ett stugområde centralt i Uppsala. Vi brukar titta på vårblommor och skörda de första ätbarheterna (som i detta inlägg).

I år måste min mamma hålla sig undan sociala kontakter och jag och familjen har, för att understryka allvaret, åkt på en otroligt segdragen och ganska påfrestande sjuka av nån sort. Hosta, feber, halsont, monstertrötthet… Jag vet inte om det är den där covidriga coronan eftersom vi inte är välkomna till vården (bra grej, inte tillräckligt sjuka för det!), men rent socialt är det ju solklar pest.

Krishantering mha vårtecken

Ärligt talat är det rätt deppigt nu. Att vara segdraget krassliga, min äldsta dotter värst, och bli bättre, sämre, bättre, sämre igen… För trötta för att göra nåt vettigt av tiden och dessutom inte kunna träffa folk, det tär faktiskt på humöret. Självklart inte mycket att gnälla över jämfört med alla som är ordentligt sjuka, men lägg till en oro över en massa relaterade saker och det är bara att konstatera att det inte är ett vitaminpiller direkt.

Nåväl, nog med gnäll. Vi är inte precis ensamma i detta.

Nässlor

Årets första nyplockade nässlor

Så vad gör man när livet krånglar lite för mycket? Efter att ha svurit och gråtit en skvätt alltså. Det enda man egentligen kan är att göra det bästa man förmår av läget. För mig handlar det om att inte missa de bra sakerna. Som att våren är på gång och att det är vackert och grönt ute, alldeles oavsett virus. Så igår begav vi och ut till ett eftersatt hörn i utkanten av allmänningen vid huset och plockade nässlor. Små små än så länge, men väldigt goda vårtecken med en snäll bismak av ”vi har faktiskt gjort nåt”.

Risotto!

Risotto är ett utmärkt sätt att framhäva en enkel råvara. Det går att variera lite hur som helst och är lätt att både laga och äta. Snäll tröstmat dessutom. Ifall du känner dig osäker på hur du bäst gör, läs gärna igenom Anders utförliga beskrivning av de olika momenten i detta inlägg om att laga perfekt risotto. Det är inte alls svårt, det gäller bara att ha koll på vad som är viktigt.

Risotto med nässlor, ramslök och rostade gräshoppor

Risotto med nässlor eller kanske annat?

Ingredienser

2 portioner

1,5 liter späda nässlor
1 litet knippe vårgrönt efter tillgång, ramslök eller vad man nu har
Rostade syrsor eller gräshoppor, valfritt

1 msk olja
1 finhackad schalottenlök
1,5 dl risottoris, jag använde vialone nano
1 dl vitt vin
1/2 liter varm höns- eller grönsaksbuljong, inte alltför salt
30 g smör, skär i bitar kylskåpskallt och låt stå framme under tillagningen
1 dl finriven parmesanost eller pecorino

Gör så här

  1. Förväll nässlorna i tre minuter och häll bort vattnet. Låt nässlorna rinna av.
  2. Skölj riset riktigt ordentligt för att få bort allt mjölsmul. Låt rinna av.
  3. Hetta upp en matsked olja i en tjockbottnad kastrull och lägg i den finhackade löken. Låt steka under omrörning tills löken är genomskinlig. Häll över löken på ett fat så länge.
  4. Höj temperaturen och tillsätt riset och eventuellt en skvätt olja till. Rör hela tideng. Stek tre fyra minuter under ständig omrörning tills riset blir lättare att röra och ser liksom mattvitt ut. Det ska inte brynas alls. Från början klibbar det av vattnet men efter några minuter märker man hur kornen lossnar lätt från varandra.
  5. Häll i vinet under omrörning och låt det koka nån minut. Det kommer ånga som tusan i början! Sänk värmen lite, sen kan du börja hälla i en skvätt av buljongen så det precis täcker riset. Det gäller att röra hela tiden samtidigt som du då och då fyller på med lite av den varma buljongen för att hålla det hela blött. Det ska bubbla hela tiden så värmen får inte vara för låg.
  6. Efter drygt tio minuter börjar du provsmaka och fortsätter med att röra, tillsätta buljong och provsmaka tills riskornen känns lagom tuggiga. De får inte bli mosiga utan ska vara stunsiga rakt igenom. Tar buljongen slut och du behöver mer vätska, använd varmt vatten. När de är klara men med tuggmotstånd tillsätter du eventuellt lite mer buljong till rätt konsistens. Det ska vara hyfsat rinnigt men ingen soppa.
  7. Krama ur eventuellt överflödigt vatten ur nässlorna. Hacka hälften av de förvällda nässlorna riktigt fint, resten kan gärna få vara hela skott, särskilt om de är späda och fina. Rör i nässlorna och rör ett par minuter så allt är genomvarmt och fördelat i risotton. Rör sen i smöret och sist parmesanosten. Här kan du eventuellt justera med liiite mer buljong om du tycker konsistensen blev för fast. Smaka av med salt.
  8. Häll upp risotton i två förvämda djupa tallrikar. Lägg det vårgröna och eventuella rostade småkryp ovanpå. Servera direkt. Om det får stå stelnar risotton lätt till och blir stabbig.