Search
Generic filters
Exact matches only

Köp utrustning för att woka

0
Delningar
PRAT

Köp utrustning för att woka

woka

Det är ingen hemlighet att jag älskar asiatisk mat – dess tillagning, ingredienserna, smakerna och tamefan allt. Visst sjutton kan man ”woka” i en stekpanna på spisen men man missar så klart en massa fördelar. Det finns också wokar med plan botten att ställa på spisen men inte heller det blir riktigt rätt. Man vill woka i en parabolisk wok (d v s rundbottnad).

Det jag velat ha länge är möjlighet att laga mat över gas i en tunn wok som svarar direkt, oavsett om man höjer eller sänker temperaturen. Dessutom ville jag ha möjlighet att kunna brassa på sådär hett som man nästan bara kan åstadkomma med en gaslåga.

-Men köp en gasspis då! tänker du.

Det är dessvärre inte så enkelt. Jag bor i hyresrätt och att installera en gasspis är helt omöjligt. …eller kanske inte helt omöjligt men garanterat inte det minsta tillåtet. Dessutom är köket lite för litet för att husera en bredare spis och ett kabinett att förvara gasflaskan i. Detsamma gäller garanterat för många som bor i bostadsrätt då jag gissar att bostadsrättsföreningar ofta har stadgar som förbjuder det.

Så vad fan gör man för att få woka?

Jo man skaffar grejer för att woka utomhus. Det går att göra på gården utanför sin lägenhet eller som jag gör – har den i stugan. Utomhusmatlagning är ju dessutom det absolut bästa som finns. Det behöver absolut inte bli dyrt, min utrustning gick på lite drygt en tusenlapp och jag är helnöjd. Man kan säkert ha lite bättre grejer men jag tänker på alla fina Youtubeklipp där man ser skickliga asiatiska kockar som står och wokar på tämligen muggig utrustning. Man behöver faktiskt inte top notch jämt (även om jag så klart gillar top notch).

Vad ska man tänka på?

Här kommer några saker att tänka på inför ett köp. Jag är långtifrån någon expert men jag är ändå kinkig med funktion.

Wokpannan

Här är det så klart egna preferenser som gäller pannan men jag föredrar att woka i en riktigt tunn wokpanna. Helst tycker jag den ska vara i kolstål också så den får fin patina och känns genuin. Det tursamma är att just såna pannor är de absolut billigaste. Jag köpte den här, fast på Kitchenlab när den fanns där (så jag kan inte gå i god för butiken jag länkade till).

Fördelen som jag ser med den här är att pannan både är tunn i godset och riktigt lätt. Den svarar blixtsnabbt på sänkning och höjning av gaslågan och dessutom tycker jag att den är förbannat snygg och ser genuin ut. Visst sjutton ser man ofta att kinesiska kockar använder stora gjutjärnswokar och de har säkert sina fördelar också. Förmodligen kommer jag köpa en och testa det med. Just nu är jag i alla fall hemskt nöjd med den jag har. Handtaget känns lite B och jag är rädd att det en dag kommer lossna i nitarna, men just nu känns den stabil.

Gasolbrännaren

Jag köpte en riktigt billig på Jula som jag är nöjd med. Tänk på att du måste köpa med en regulator också samt en gasflaska av något slag. Jag hade redan en sån här som jag även använder till andra grejer men det går så klart att köpa en mycket mindre. Tänk bara på att den ska ha rätt koppling. Gasolbrännaren drar verkligen inte mycket gas.

Här är jag mycket väl medveten om att det finns bättre gasolbrännare med munstycke som fördelar lågorna bättre. Köp gärna det, men jag har i alla fall wokat hela sommaren på min och den duger fint.

Att woka

Först tänkte jag nämna några ord om vad man bör tänka på om man köper en panna i kolstål. Som de flesta vet så rostar de hemskt lätt innan man byggt upp en fin beläggning i pannan. Jag rekommenderar att ni bara börjar använda den så byggs beläggningen på efter hand och pannan blir bara bättre och bättre. Diska i endast vatten och se till att få bort allt skrovel från pannan. Torka sen av den direkt och olja in den med lite matolja. Min är perfekt nu och inget fastnar i den. Jag gick igenom det där med beläggningen ganska ordentligt i min bloggpost om stekpannor, så kolla där om du är mer intresserad.

Att woka är ganska enkelt och det är något som du lär dig allteftersom. Det är liksom inte raketforskning så det är egentligen bara att köra. En grundregel är att man i regel drar ner alla grönsaker på slutet så de inte mjuknar så mycket tillsammans med allt annat. Det går snabbt att laga mat på det här sättet så tänk på att förbereda allt du ska ha med i små skålar innan. Jag tar ut grejerna på en bricka och sen börjar jag matlagningen

Sammanfattningsvis

Jag har grillat extremt lite i sommar och det just för att det var så kul att woka. Det är nog mitt bästa köksinköp på länge och just därför vill jag också blogga om det. Är du minsta intresserad av ostasiatisk matlagning så måste du nästan skaffa såna här grejer. Sen kan du så klart komplettera med stekhällar, paellapannor osv.