Search
Generic filters
Exact matches only

Sjuklingens kycklingsoppa

5
Delningar
MAT

Sjuklingens kycklingsoppa

kycklingsoppa

I amerikanska tv-serier och filmer framställs alltid kycklingsoppa som den ultimata tröstmaten när någon är sjuk. En stackare ligger hemma och är dålig och en vän kommer med en burk (alltid en sån där burk i typ frigolit) kycklingsoppa. Fan vet om det inte ligger något i det där ändå.

Judisk penicillin

Kycklingsoppan är en del av den traditionella judiska medicinen och även om jag inte ger mycket för traditionell medicin så förekommer det så klart frekvent att vissa saker funkar. Eller vissa komponenter i medicinen funkar snarare. Kycklingsoppan verkar faktiskt vara en sån grej och den har dessutom studerats vetenskapligt. Några exempel på vetenskapliga artiklar kan du hitta här, här och här. Vill man läsa lite mer populärvetenskapligt kan man kolla in den här länken. Kycklingsoppa innehåller bland annat antiinflammatoriska ämnen och det kan ju vara enormt viktigt när man ligger väldigt sjuk.

För övrigt så är inte min soppa lagad på samma sätt som den traditionella judiska kycklingsoppan, som (också kallas för judisk penicillin). Recept på den kan ni hitta här.

Mias dotter har varit väldigt sjuk över jul och de fick tillbringa en del dagar på sjukhus, med stor oro och allmän hemskhet. Dottern hade svårt att äta och det blir inte bättre av sjukhusmaten.  Detta elände ser ut som att det har autoklaverats men det innehåller ändå säkert alla näringsämnen vilket kanske gör att ansvariga dietister accepterar det. Man glömmer däremot att mat är så väldigt mycket mer än näring, det är glädje också. Och är det gott så är det fan så mycket enklare att få i sig. Men jag ska inte ta den diskussionen, det har Mia gjort med bravur redan.

Maten där var i alla fall kass så jag körde Anders take-away istället några dagar, bland annat den här soppan. Och ungen åt den och tyckte den var god! Jag är oklädsamt mallig över det faktiskt.

Jag åkte dit med några fler saker också som verkade funka på sjuklingar och deras morsor. Bland annat tryffelrisotto där jag följt det här receptet till risotton. Sen rev jag ner lite färsk tryffel mot slutet. Även kinesisk tryffelpotatis slank ner hos den lille.

Kycklingsoppa

Min kycklingsoppa är enkel. Den ska vara enkel. Smakerna ska vara lätta att känna igen och inget ska egentligen sticka ut för mycket. Hemligheten ligger istället i konsistenserna. Koka för guds skull inte sönder paprikan och låt den förlora sin färg. Soppan ska ta lite drygt en halvtimma att göra annars har du pajat konsistenserna.

Du kan använda kycklingbröst om du vill, men till soppor tycker jag det är i särklass bäst att plocka köttet från en kokt eller ugnsstekt hel kyckling. Här kan du läsa om ugnsstekt kyckling. Jag gör ett par kycklingar åt gången, låter dem svalna lite, plockar bort köttet i lagom tuggstora bitar och fryser sedan in det. När det ska lagas kycklingsoppa så älskar jag mig själv för det.

Ingredienser

6 portioner

kött från en hel ugnsstekt eller kokt kyckling (alt. 0,5 kg kycklingbröst eller lår)
2 gula lökar, klyftade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
0,5 – 2 tsk chiliflakes (beroende på hur het du vill göra soppan)
1 grön paprika, grovt skuren
1 röd paprika, grovt skuren
1 gul paprika, grovt skuren
1,5 dl vitt vin
1,5 L vatten
2 kycklingbuljongtärningar
1 tsk torkad oregano
1 stjärnanis
2 msk ljus soja
en näve hackad bladpersilja
1 burk vita stora bönor

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en gryta och svettas lök och vitlök till löken är mjuk.
  2. Kasta ner tomatpuré och chiliflakes och låt fräsa i fem minuter.
  3. Häll på vinet och reducera ner tills det bara är som en rätt så tjock sås i kvar.
  4. Häll på vatten och lägg i buljongtärningar, oregano, stjärnanis och soja och koka upp.
  5. Lägg i paprikan och koka tills paprikan är lite mjuk, den ska absolut inte vara sladdrig. Typ 5 minuter räcker.
  6. Lägg ner kycklingkött och bönor och koka upp igen.
  7. Avsluta med att röra ner persiljan och servera sedan din sjukling ångande het kycklingsoppa. Rekommenderade tillbehör är nässpray och värktablett.