Search
Generic filters
Exact matches only

Ostron med hibiskus

0
Delningar
MAT

Ostron med hibiskus

Varje gång jag tänker ”ostron med hibiskus” tänker jag halvsekunden efter ”ostron med Hibiscrub”. Hibiscrub är det torrgörande eländet till antiseptisk rengöringstvål som man måste tvätta kroppen med inför operation, enligt detaljerad instruktion om vad som ska skrubbas och i vilken ordning. Men ostron med hibiskus är rakt det motsatta, glad färgstark lyxkänsla utan bekymmer! Inga strikta instruktioner behövs, ingen hud som blir knastertorr. Nej du blir bara glad och vacker nästan utan besvär. Det enda gemensamma är väl öppningen med kniv.

Ostron är oftast godast som de är med några droppar citron eller mignonette, alltså en enkel vinägrett. Men det är kul att leka med maten och det här är en både snygg och god variant på det enkla temat. Eftersom den är ganska fruktig med en aning sötma tycker jag den passar särskilt bra till ostron som drar åt det saltare hållet. Man behöver inte sopa i sig ett dussin ostron av värsta sort heller, ett eller två per person som inledning på en middag gör väldigt mycket för känslan.

Torkad hibiskus som får dra i pressad citron. Färgen!

Den som har en blommande hibiskusplanta hemma stoppar den inte i maten utan nyper av några blommor till dekoration. Den hibiskus som används i mat och dryck är rosellhibiskus, en särskild variant som är vanlig i många delar av världen. I Sverige finns den oftast bara att få tag på torkad. Vi har två recept med hibiskus på Feeders sen tidigare, ceviche med hibiskus och en drink med champagne.

Kom och ät, små barn!

Och så en liten pik till alla tråkisar som tyckte det var jättekonstigt att jag lät två trettonåringar smaka på ostron: Ni underskattar verkligen barn. Om det är nåt ungar är bra på så är det nyfikenhet och livsglädje. Och ett halvt dussin ostron för sisådär 20 kr styck är rätt mycket billigare än om jag bjudit dem på snabbmat från nån av kedjorna.

Ingredienser

Ett dussin ostron

1 stor citron eller 1 dl vitvinsvinäger
1 msk torkad hibiscus
1 schalottenlök
1 färsk chilifrukt, gärna habanero för den som gillar karibisk hetta
1 nypa socker
1 nypa salt
Nåt dekorativt blad, gärna oxalis eller gräslök

Gör så här

  1. Pressa citronen och häll den över de torra hibiskusblommorna. Låt det stå en halvtimme, mer om du har tålamod. Sila bort blommorna och pressa på dem så att så mycket vätska som möjligt tas tillvara. Citronen är nu vackert röd och har en fin smak som mer påminner om tranbär än hur man tänker sig blomma.
  2. Blanda citronen med finhackad lök, och en nypa socker respektive salt. Om citronen är fasligt sur kan lite sxtra socker behövas. Låt gärna stå nån kvart. Löken blir vackert röd. Blanda i ungefär ett kryddmått finhackad chili av valfri hetta (habanero blir ljuvligt till!) eller servera chilin separat. Jag har chilin vid sidan om när barn är med, så kan man välja själv om man villa ha snälla ostron eller med en ton av eld. Ett råd är att inte göra det mördande hett oavsett.
  3. Lägg upp öppnade ostron på ett fat. Jag skriver lite om hur i detta inlägg. Precis innan servering, häll i några droppar av hibiskusblandningen i varje ostron. Dekorera gärna med nåt snyggt som oxalis, lite hackad gräslök eller några blomblad.

Fler ostron

Ostron redo för hibiskusvinägrett