Search
Generic filters
Exact matches only

Ceviche med hibiskus och karibisk julkänsla

0
Delningar
MAT

Ceviche med hibiskus och karibisk julkänsla

Nämen det här var väl en julig liten ceviche? Utseendemässigt så klart, med det röda, snövita och gröna, men även smakmässigt med en tomteblinkning åt Karibien. I Karibien och på Jamaica i synnerhet dricks till jul en dryck som heter sorrel som är gjord av hibiskus smaksatt med apelsinskal och varma kryddor som ingefära och nejlika. Japp, glöggkryddor. Och från sorrel har jag använt mig av hibiskus och apelsin, och så byggt på den karibiska känslan med habanero.

Det är en speciell sorts hibiskus som används i mat så låt plantan i fönstret vara ifred. Köp helst inte heller hibiskuste hos kedjorna, även om det funkar, utan satsa på en påse torkad hibiskus från en orientbutik eller liknande. Billigare och mycket bättre kvalitet. Syrligt smakar den och ger rubinröd färg.

Som en liten juvel är den här rätten! Vacker, och utan att krångla till det. Och verkligen utan avkall på smaken, även om jag gör några mindre val där ytan får avgöra vägen.

Ingredienser

4 portioner

400 g vit riktigt färsk fisk eller pilgrimsmusslor (jag använde torsk här)
1/2 tsk salt
2 msk hackad koriander eller culantro
1 dl torkade hibiskusblommor
1 dl apelsinjuice
1 dl limejuice
1 habanero
1 rödlök
50 g glasört alt agretti eller ärtskida i strimlor
Salt efter smak

Gör så här

  1. Skär fisken i mindre bitar, med storlek och form lite beroende på vilken fisk som valts och egen preferens. Strö försiktigt med salt jämnt över bitarna och rör runt så att det fördelas någorlunda. Låt stå i kylskåp medan marinaden görs.
  2. Lägg hibiskusen i en skål och häll juicen över. Låt stå och dra i en halvtimme och häll sen av den nu vackert rubinröda vätskan från blommorna. Ifall det är fest, sila av ordentligt så att inget småsmul hänger med och marinaden blir helt klar. Smaksätt försiktigt med salt, peppar och habanero. Cevichen ska ha hetta men inte bli nåt jäkla mandomsprov.
  3. Blanda den hackade koriandern med fisken eller i marinaden, beroende på hur du föredrar. Det kanske blir lite godare i marinaden när smakerna går ihop, men samtidigt kan det blir väldigt snyggt här att hålla färgerna rena. Jag har lagat rätten två gånger och gjort på båda vis och skulle säga att det inte är så kinkigt vilket man väljer faktiskt. Likaså kan löken blandas i lagen för smakens skull, men där tycker jag estetisken får väga över så jag föredrar att ha den ovanpå istället.
  4. Blanchera glasört eller ärtskidor genom att hälla över kokande vatten och en halvminut senare hälla av det, och sen genast spola grönsakerna i iskallt vatten.
  5. I serveringsskålar, lägg en hög av fisken. Blanda lök skuren i långa strimlor och glasört eller annan grön grönsak skuren i strimor, och lägg i en luftig hög ovanpå fisken. Häll lagen runtom. Servera genast.

Sugen på mer?