Search
Generic filters
Exact matches only

Turkisk laab

0
Delningar
MAT

Turkisk laab

Finns turkisk laab? Jag är inte kunnig nog att veta om det finns nånting snarlikt i det turkiska köket. Men smakerna finns, det syrliga, örter, chili. Så varför inte sno ihop en rätt på samma vis som en laab, men med turkiska alternativ till råvarorna och de funktioner de fyller i rätten? Det var min tankegång och resultatet blev väldigt lyckat!

Laab är alltså en väldigt god hetsyrlig salladsliknande rätt från Laos eller Thailand som finns i flera varianter, oftast med nån sorts kött. Vi har tidigare bloggat laab på fläsk och tamarindblad, laab på myrägg och lap khmer – kambodjansk “råbiff”. Bra och enkel sommarmat är det, oavsett variant.

Kul sätt att hitta på nytt!

Jag gillar sån här matlagning! Att ta ett väldigt lyckat grundrecept från en matkultur och ”översätta” den till ett annat lands smaker. Verkligen inga ambitioner att göra rätt enligt någon måttstock, utan som metod att hitta på nånting gott bara. Som råbiff, kasta in köttet i valfritt land och lek loss! Eller hamburgare, moules frites, dumplings, smörgåstårta…

Det här blev i vilket fall gott, jättegott! En syrligt aromatisk köttsallad som vi åt med pitabröd. Hade jag haft mindre pitabröd kanske jag fyllt dem med salladen. En hummous, yoghurtsås och…. nånstans där tappar jag nog tråden till det där med laab över huvud taget tror jag.

Jättegod sumak från Jordanien som jag fått av ungarnas fina farmor

Tre aningen mindre vanliga turkiska ingredienser ingår i receptet till turkisk laab:

  • Urfapeppar, isot biber, den finns under flera olika namn. Det är en het men inte tokhet lätt rökig torkad chili som finns i alla orientaliska butiker. Det går att ersätta den med andra torkade chiliflagor.
  • Bulgur, en sorts vetegryn som numer är ganska vanliga och borde finnas i vanliga butiker.
  • Sumak som är en syrlig fruktig krydda gjord av bär. Den kan i viss mån ersätta citron, men här använder jag båda.

Jag efterlyste faktiskt turkiska rätter liknande laab på vår instagram @feeders.se efter jag lagat denna, för det här känns som att det redan borde finnas men som en ”riktig” turkisk rätt alltså, men jag fick inga svar på det. Vet du?

Ingredienser

2-3 portioner

500 gram lammfärs
3 msk finkornig bulgur
Olivolja till stekning
1 msk urfapeppar, turkiska chiliflagor
1 msk fisksås
1 nypa socker
1 citron
1 liten rödlök
2 civri biber, långsmal grön paprika
10 körsbärstomater
1 näve färsk mynta
1 näve slätbladig persilja
2 tsk sumak

Mer av smaksättarna vid behov. Laab är en rätt där man smakar sig fram till en bra balans utifrån de råvaror man har, snarare än mäter upp exakta kvantiteter utifrån ett facit.

Gör så här

  1. Först ska bulgur rostas i en stekpanna utan fett. Rosta på ganska låg värme under ständig omrörning tills den blir gyllene och doftar gott av rostat. Tio minuter kanske.
  2. Skär civripaprikan i ringar eller rutor. Halvera tomaterna. Skär löken i bitar ungefär motsvarande paprikan och tomaten i storlek. Hacka mynta och persilja grovt.
  3. Stek lammfärsen i lite olivolja. Salta lätt. I slutminuten av stekningen, tillsätt paprika och tomat och rör runt. Ta av plattan direkt. Rätten ska serveras nånstans mellan varm och ljummen, inte het.
  4. Tillsätt bulgur, urfapeppar, fisksås, en nypa socker och juice av en halv citron och rör ihop hastigt. Provsmaka – behövs mer citron? Rätten ska bli tydligt syrlig. Vänd i mynta och persilja i färsen. Provsmaka igen. Behövs mer av nåt? Justera så det blir enligt din smak.
  5. Strö över sumak, garnera med några hela myntablad och servera direkt med pitabröd och/eller ris, gärna thailändskt så kallat sticky rice.

Sugen på mer?

Framför allt Anders har lagat en massa god turkisk mat. Vi har flera goda djurbaserade sallader på Feeders också, bl a