Search
Generic filters
Exact matches only

Laab på fläsk och tamarindblad

0
Delningar
MAT

Laab på fläsk och tamarindblad

Har du ett tamarindträd? Om inte så rekommenderar jag varmt att du planterar ett! Så skirt och vårgrönt bladverk året om och bedårande att det säger godnatt genom att fälla ihop bladen inför natten. Dessutom är det livskraftigt som tusan även i ganska skuggigt klimat, vilket gör att man får kapa av grenar lite då och då. Som bonus är tamarindblad inte bara ätliga utan även goda.

Frön för att plantera ditt träd får du tag på genom att köpa färska tamarindbaljor som brukar finnas i handeln. Jag ser ofta tom på Ica och de andra kedjorna, inte sällan i en liten papperslåda. Fråga i butik om du inte hittar! Eller bege dig till en butik med thaimat, där kan du alldeles säkert få hjälp att hitta tamarindbaljor med frön. Eller färska tamarindblad för den delen, när det är säsong. Ifall du inte orkar ta den natursköna vägen till målet.

Syrlig vårgrönska

Bladen är syrliga likt harsyra och smakar grönt på ett friskt vis, lite som ärtskott smakar grönt. Och inget krångel att laga till heller, en minutkort vända i pannan eller rakt ner i soppa brukar jag välja. Jag tycker de är särskilt goda i hetsyrliga soppor, i curryrätter, i pad thai och i laab, eller larb som det också kan stavas.

Min äldsta dotter gamear i skuggan av tamarindträdet

Jag har färsk chili i min laab. Det är väl inte helt renlärigt, men eftersom jag kände för klara rena smaker tillsammans med tamarindbladen så valde jag att göra så. Ett bra val, den gröna friska syrligheten från bladen passade fint med den färska chilismaken.

Jag brukar förresten göra mer av det rostade riskrosset när jag väl håller på. Det är gott att strö i andra sallader och rätter från sydostasien och även mat från andra länder.

Ingredienser

1-2 portioner

3 msk klibbigt ris/”glutinous rice”
300 gram fläskfärs
Två nävar färska hyfsat nyutsprungna tamarindblad, eventuella trådiga stjälkar bortrensade
1/2 msk chiliflakes
1 nypa socker
2 tsk fisksås
1 lime
2 schalottenlökar
Några blad koriander eller culantro
Eventuellt nån kvist färsk mynta
3 salladslökar
2 färsk chili med valfri hetta

Mer av smaksättarna vid behov.

Gör så här

  1. Först ska riset rostas i en stekpanna utan fett. Rosta på ganska låg värme under ständig omrörning tills riset blir gyllene och doftar rostat. Tio minuter en kvart brukar det ta. Häll över det rostade riset i en stor mortel och mortla tills det blir ett grovt pulver. Det går också bra att göra detta med mixer eller kryddkvarn.
  2. Stek fläskfärsen i lite olja. I slutminuten av stekningen, tillsätt tamarindbladen och rör runt. Bladen ska bli slappa men inte stekas mer än så.
  3. När färsen är färdig, tillsätt en och en halv matsked rostat rispulver, en matsked chiliflakes, en nypa socker, två teskedar fisksås och juicen av en lime och rör ihop hastigt. Jag gillar visserligen en rejält syrlig laab, men eftersom tamarindblad är syrliga så drar jag gärna ner på limen här.
  4. Skär löken i tunna strimlor, ”båtar”, från pol till pol. Hacka salladslöken och culantro eller koriander. Skär den färska chilin i tunna strimlor. Plocka eventuella mintblad av stjälkarna. Vänd i smaksättarna i färsen i pannan.
  5. Provsmaka. Behövs mer lime, fisksås, chili eller annan ingrediens? Justera så det blir enligt din smak. Garnera med några extra tamarindblad och servera direkt, gärna med kokt klibbigt ris till, alltså sånt ris som brukar gå under benämningen sticky rice.

Fler liknande rätter