Search
Generic filters
Exact matches only

Bläckfisk aguachile

0
Delningar
MAT

Bläckfisk aguachile

Det är sommar! Det är underbart! Men det går fasen knappt att äta rejäl varm mat när det är över trettio grader. Samtidigt kan man ju inte bara ligga och tyna bort. Så man gör hetsyrlig mat, som laab, souse, ceviche eller aguachile (länkar efter receptet). Aguachile är en variant av ceviche, mexikansk. Fisk eller skaldjur, ofta råa, i en syrlig och chilihet dressing. Chilivatten betyder det ordagrant. Man mixar örter och chili med lime till ett illgrönt chilihett vatten som man blandar med fisken. Jag har bloggat två varianter tidigare, aguachile på tonfisk och ostron aguachile med äpple. Den här gången blev det bläckfisk aguachile.

Jag smaksatte aguachilen med citronverbena, en trevlig lättodlad växt som är lite som citronmeliss – men med betydligt mer smak! Den doftar överjordiskt ljuvligt av citron, dessutom är den lättodlad. Den som inte har citronverbena skippar det bara, och kör på mynta och koriander som väl är det vanliga.

Förkokt bläckfisk

Det är så himla bra numer att det ofta går att köpa enstaka tentakler i fiskdisken. Visserligen köper jag ändå gärna hela bläckfiskar och förkokar för att sen göra några olika rätter. Men att ha valet är mycket värt. Tre kg bläckfisk är liksom en del, det är förpliktigande. Och det är ju inte alla som bor med en stor familj.

Sugen på nåt annat än bläckfisk aguachile? Det finns en massa mer bläckfisk på samlingssidan för bläckfisk.

Ingredienser

4 portioner om förrätt, 2 om huvudrätt

500 g förkokt åttaarmad bläckfisk (för förkokning, se ceviche på bläckfisk)
4 lime, juicen
6 cm gurka
2 färska heta jalapenos, mer om det behövs
Några kvistar koriander
Några färska myntablad
Bladen av en liten kvist citronverbena, alternativt skalrasp av en halv liten citron
Salt efter smak
1 liten rödlök
Olivolja
Nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Halvera jalapenos på längden och ta bort stjälk och fröhus. Dela i grövre bitar. Dela även gurkan i några bitar. Lägg i en skål tillsammans med örtkryddorna och pressad lime. Mixa ordentligt med mixerstav. Smaka av med salt, och mixa eventuellt i mer citronverbena.
  2. Valfritt: Sila vätskan så att eventuella småbitar försvinner. Det gör inget om det är pyttebitar kvar och vätskan är grumlig. Den här gången valde jag att inte sila, lät det vara som en het grön gazpacho bara.
  3. Skär löken i snygga ringar. Skär bläckfisken i ganska tunna skivor. Skär tentaklerna i snygga bitar.
  4. Häll det gröna chilivattnet i serveringsskålar. Det är inte säkert att allt behövs, jag öste på lite för mycket men det är ju så gott! Lägg bläckfisken i en liten hög så att de står ovan vattnet. Igen, jag hällde egentligen på lite för mycket. Men beror ju på vilken skål du använder också. Bläckfisken ska i vilket fall inte täckas alldeles utan man ska se dem, snygga som de är. Ringla lite olivolja över, och dekorera med rödlöksringar och blad av citronverbena. Ät direkt, gärna med nyfriterade tortillabröd eller tostones.

Mer hetsyrlig sommarmat