Search
Generic filters
Exact matches only

Ceviche på bläckfisk

0
Delningar
MAT

Ceviche på bläckfisk

Bra mat behöver inte vara så himla krånglig alltid. Alltså jag backar ju inte precis för krångel, men att tillreda nån bra råvara superenkelt eller förbereda så att man snabbt kan få en fin rätt på bordet utan att härja i köket en timme eller ens en kvart är vardagslyx för mig när det är läge. Ceviche på bläckfisk är en perfekt sån rätt, dessutom snyggare än det mesta!

Den här rätten är snarlik sodomerad bläckfisk, ett av de inlägg jag tyckt varit roligast att skriva. Förkokt bläckfisk i en syrlig marinad med några grönsakiga smaksättare. Här är det istället en cevichedressing som står för smaksättningen.

Bläckfisk förresten, så här ser de ut innan de blivit till mat.

Vi gillar ju verkligen bläckfisk på Feeders! Märkligt att det inte används mer med tanke på hur enkelt det ändå är att laga och hur varierade och goda rätter det går att få till. Här finns all bläckfisk på Feeders att hämta inspiration från. Listan fylls på efter hand.

Ingredienser

Förkokning av bläckfisk

En åttaarmad bläckfisk på ca ett kg
1 stjälk selleri
2 schalottenlökar
1 morot
1 lagerblad
1 knippe persiljestjälkar
En liten färsk rödbeta, valfritt
Salt efter smak

Bläckfiskceviche

2 små schalottenlökar
1 selleristjälk
1 salladslök
1-3 jalapeno beroende på hetta
2 lime
3 msk culantro eller koriander
2 msk olivolja
Salt efter smak

Till servering

Tortillachips eller tostones

Gör så här

Förkokning av bläckfisk

  1. Åttaarmad bläckfisk säljs oftast rensad i Sverige. Om du får tag på en orensad, ta ur allt innanmäte och pilla bort den lilla näbben som sitter i öppningen i mitten där tentaklerna möts. Ta även bort skinn om det är väldigt sladdrigt men var noga med att sugkopparna inte tas bort. Skölj bläckfisken.
  2. Skär en stjälk selleri, två schalottenlökar och en morot i mindre bitar. Inget finlir behövs för de ska silas bort efter kokning, men slantar och skiva så att smaken lätt kan kokas ur. Slå lite på persiljestjälkarna med baksidan av en kniv så de krossas lätt. Tillsätt även några skivor färsk rödbeta om du vill försäkra dig om en vacker färg på bläckfisken.
  3. Koka bläckfisken i en rejäl kastrull med mycket vatten. Bläckfisken läggs i när vattnet är kallt och vattnet ska täcka bläckfisken. Salta vattnet ungefär som till ett pastakok och tillsätt smaksättarna. Skippa den vinäger i vattnet som en del tillsätter, konsistensen blir sämre och liksom strävare av den. Dra på hög värme tills vattnet börjar koka upp och sänk sen till låg temperatur. Vattnet ska bara alldeles precis småsjuda och absolut inte stormkoka.
  4. Räkna med att det tar 40 minuter till en dryg timme att få bläckfisken mör, det varierar ganska mycket. Stick med en potatissticka eller kniv i en av de tjockare delarna, ungefär som när du testar om en potatis är kokt. Det ska kännas lite liknande, inget kraftigt motstånd och inte särskilt seg men ändå med ganska fast konsistens. Sen är det även en smaksak hur mör man vill ha bläckfisken.
  5. När bläckfisken känns klar avslutar du kokningen så den inte blir överkokt. Låt bläckfisken svalna i lagen. Låt den sen rinna av och lägg den i en bunke med plastfolie över. Låt den vila i kylskåp tills du ska laga till den vidare.

Bläckfiskceviche

  1. Skär bläckfisken i munsbitar eller skär loss tentaklerna och låt dem vara hela. Det handlar mest om looks här, vad du föredrar.
  2. Hacka schalottenlök, selleristjälk, salladslök och jalapeno efter smak i ungefär lika stora bitar. Pressa limen och blanda samman allt. Tillsätt ett par matskedar hackad eller strimlad culantro eller koriander och salta. Smaka av och justera sälta och hetta. Behövs mer lime?
  3. Lägg upp bläckfisken snyggt på serveringsfat och skeda över dressingen. Ringla över olivolja. Dekorera med lite mer culantro eller koriander. Servera gärna med tortillachips eller tostones.