Search
Generic filters
Exact matches only

Massaman curry på rådjur

0
Delningar
MAT

Massaman curry på rådjur

massaman curry

Massaman curry är en thailändsk rätt som normalt sett görs på med kyckling och ibland biff. Jag älskar att kombinera ostasiatisk mat med svenskt vilt och var givetvis tvungen att testa rådjur till massaman och fy fasen vad bra det blev!

Massaman curry – kryddblandning/kryddpasta

Som vanligt med curry så innehåller kryddpastan som skall användas vid matlagningen fem miljarder olika ingredienser. Har man ett kryddförråd av min kaliber så bjuder inte det på några större utmaningar men det kan bli kärvt om du måste köpa in 15 nya kryddor som sen inte kommer användas.

Misströsta icke, som tur är så har vi massor av thaibutiker i landet, t o m Bollnäs har en liten fin som jag handlar på rätt så frekvent. I dessa butiker kan du hitta färdig kryddpasta och matlagningen blir då väldigt mycket enklare. Vill du göra egen massamancurrypasta så finns det ett bra recept här.

Mer thailändskt på Feeders

Både jag och Mia älskar thailändsk mat så vi har samlat på oss ett rätt ordentligt arkiv av thairecept på bloggen. Alla thairecept hittar du här. Är du sugen på att laborera med lite andra currygrytor så hittar du fler recept på dessa under den här länken.

Ingredienser

4-6 portioner

500-800 g rådjursstek, skuren i grova skivor
olja för stekning
1 burk kokosmjölk
100 g massaman currypasta
ev några skivor galangal
2 msk tamarindpasta
2 msk fisksås
saft från en halv lime
1 ganska liten sötpotatis, skalad och grovt skuren
1 gul lök, klyftad
1 dl jordnötter
salt och svartpeppar
ev vatten
färsk koriander
färsk chili

Gör så här

  1. Stek köttet på relativt hög temperatur i olja så det får fin stekyta.
  2. Lägg köttet i en kastrull och häll på hälften av kokosmjölken och hälften av currypastan. Lägg också i galangal om du har. Tillsätt vatten så att köttet täcks om det behövs. Koka upp och låt sedan puttra i ungefär två timmar. Känn på köttet, du vill att det ska gå att dra isär någorlunda med två gafflar men det ska inte falla sönder. Det fixar du!
  3. I en annan kastrull så häller du upp resten av kokosmjölken. Rör ut resten av currypastan i kokosmjölken. Nu ska det här reduceras på svag värme tills emulsionen ’spricker’. Det kommer alltså bli ganska torrt innan det sker och du märker det på att kokosoljan separera ut från det övriga.
  4. Tillsätt sedan tamarind, fisksås, limesaft och koka upp.
  5. Fiska upp köttet ur den första kastrullen och lägg ner det i den andra, spara vätskan. Lägg också ner sötpotatis, lök och jordnötter. Häll på vätska från den första kastrullen tills det täcker potatis och kött. Kaka upp och låt puttra tills sötpotatisen är färdigkokt, det tar runt en kvart.
  6. Smaka av med salt och peppar och tillsätt gärna mer tamarindpasta, limesaft och/eller fisksås om du tycker att det behövs.
  7. Servera med ris och toppa gärna med lite färsk chili och koriander.