Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Enchiladastårta

0
Delningar
MAT

Enchiladastårta

enchiladastårta

Här kommer ett litet förslag till ersättning av fredagstacosen, en enchiladastårta. Den går att göra lite hur som helst från att bara använda halvfabrikat till att trassla till det ordentligt. Vill man göra det enkelt för sig så köper man tortillas, gör en enkel tacofärs a la Santa Maria (jag tycker verkligen den kryddblandningen är ett otyg), köper riven ost och tomatsalsa. Vill man trassla till det mer så gör man sina egna tortillabröd, en lyxig chili och en bra varm tomatsalsa. Valet är helt och hållet ert.

Receptet nedan är skrivet för en lite trassligare variant men det är långt ifrån ohanterbart. Jag körde med köpetortillas men i regel tycker jag att hemgjorda majstortillas är mycket mycket godare. Man kan givetvis använda vetetortillas också om man föredrar det.

Inte bara enchiladastårta

Vi har skrapat ihop en handfull texmexrecept på Feeders och alla recepten hittar du här.

Ingredienser

2-4 portioner (beroende på hur stor man är i maten)

Chili på malet kött (du kommer få massor över men det är perfekt att ha i frysen)

1 kg nötfärs
150 g bacon
neutral olja för stekning
1 stor gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
2 röda paprikor, tärnade
2 jalapenos, urkärnade och hackade
0,5 dl tomatpuré
Chipotle i adobosås efter smak (en chili ger mild smak, hela burken blir dödsstarkt)
5 dl kraftig kycklingbuljong
1 msk mald spiskummin
2 msk bra paprikapulver
1 msk oregano, gärna mexikansk
1 burk konserverade tomater
0,5 dl ljus soja
vitvinsvinäger efter smak
salt, svartpeppar och socker efter smak

Salsa roja

1 burk bra hela konserverade tomater som du mosat med händerna
2 msk tomatpuré
1 gul lök, skalad och klyftad
0,5 jalapeno, skivad
2 dl kycklingbuljong, relativt koncentrerad
halv kruka färsk koriander, hackad
salt och peppar

Övrigt till enchiladastårtan

10 majstortillas (eller små vetetortillas)
massor av riven ost
hot sauce av något slag

Mangosalsa

2 mogna mangos (jag tycker pakistansk mango är den bästa)
en näve färsk mynta
en halv jalapeno, finhackad
saft från en lime (smaka av)
salt och svartpeppar

Pico de gallo

fyra stora tomater, urkärnade och tärnade
1 silverlök, finhackad
en halv jalapeno, finhackad
saft från en lime (smaka av)
en näve färsk koriander, hackad
salt, svartpeppar och socker

Gör så här

Chili

  1. Börja med att hetta upp olja i en rejäl stekpanna. Stek nu färsen i omgångar på hög värme så att den får fin stekyta. Lassar du ner all färs på en gång så kommer den släppa vätska innan du fått till någon stekyta och därefter kommer den koka i sina egna köttsafter. Enda sättet att steka färs på är att steka lite i taget och hårt, det är otroligt viktigt för smaken. Lassa av allteftersom färsen blir färdig i någon typ av bunke.
  2. Under tiden du steker färsen kan du också i en annan stekpanna försiktigt steka baconet. Stek det i hela skivor på låg värme tills det är knaprigt. Skär sedan i mindre bitar och blanda ihop med den stekta färsen.
  3. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs lök och vitlök på medelhög temperatur tills vilöken blir lite brynt i kanterna. Lägg då ner paprika och jalapeno och fräs vidare i fem minuter.
  4. Lassa därefter ner tomatpurén och höj temperaturen lite på plattan. Rör om noga så inget bränner fast och fortsätt rosta under 5 minuter för att få bort den värsta beskan ur tomatpurén.
  5. Mixa ihop allt som är i chipotleburken tillsammans med 5 dl kycklingbuljong. Kör du med torkade och blötlagda chipotles så gör du exakt lika med dem också. Häll ner det mixade i grytan och låt det koka upp med grönsakerna.
  6. Lassa också ner den stekta färsen, tomaterna, oregano, spiskummin, paprikapulver och soja i grytan. Koka upp och låt sedan stå och puttra under lock i tre timmar. Det går att ta den tidigare också, liksom det går att låta den stå att puttra längre och som i många fall med tomat- och chilibaserade rätter så vinner man på lång tid på 100°C för att få till våra önskade smakreaktioner i maten.
  7. Smaka sedan av grytan med salt, peppar, socker och vitvinsvinäger. Ta lite i taget och känn efter vad som passar just dig bäst, det är verkligen en smaksak. Många tycker nog att jag ofta lagar för sur mat då jag är lite ättiksknarkare. Bestäm själv vad du tycker är godast.

Salsa roja

  1. Placera allt till salsan utom koriandern i en kastrull. Koka upp och låt puttra utan lock i 20 minuter.
  2. Ta av från plattan och blanda i koriandern och mixa sedan direkt såsen så slät som möjligt. Passera såsen genom en finmaskig stålsil om du vill.

Enchiladastårta

  1. Lägg en tortilla i botten av en ugnsfast form.
  2. Sleva på salsa roja först, sedan lite chili och en näve riven ost.
  3. Upprepa ovanstående för alla tortillas men på det översta brödet lägger du bara MASSOR av riven ost.
  4. Grädda i ugnen på 200°C tills osten har smält och börjar få lite färg.
  5. Ringla på lite hotsås ovanpå, skär upp i tårtbitar och servera med mangosalsa och pico de gallo.

Mangosalsa och pico de gallo

  1. I båda fallen blandar du bara ihop ingredienserna och ställer undan tills det är dags för servering.