Search
Generic filters
Exact matches only

Gongbao Yeji – Kinesisk fasan

0
Delningar
MAT

Gongbao Yeji – Kinesisk fasan

kinesisk fasan

Det är mycket fasan i mitt kök nu. Jag har hunnit blogga ett recept på fasanbröst lindat med skinka och jag har även en fantastisk gryta obloggad. Anledningen till denna fascination för fasan är helt enkelt att jag kommit över några fåglar. Några har jag skjutit och några andra har jag köpt för en bra peng. Jag blev i alla fall direkt förälskad i den fågel. Idag är jag bara tvungen att blogga den fantastiska rätten jag lagade igår – en kinesisk fasan som går under namnet Gongbao Yeji (宫保野鸡).

Kinesisk fasan

Jaha, har han våldförts sig på den kinesiska kulturen nu genom att kasta in svenskt vilt i ett kinesiskt recept? undrar du. Nu är jag ju så klart inte det minsta främmande för att bete mig på det sättet men i det här fallet är det absolut inte så. Fasanen är ursprunglig en kinesisk fågel som tagits till västvärlden för att äldre män i tweed ska ha något att göra på söndagar.

Nej skämt åsido så är det en uppskattad jakt och jag har ju själv varit med om det (dock utan tweed, jag har gränser). Receptet är ett traditionellt recept på Sichuan och man förstår verkligen det när man äter det. Himmel vad gott det var! Det här kan mycket väl vara det bästa jag lagat under 2020. Receptet är i sin helhet nästan helt inspirerat av Fuchsia Dunlops recept på samma rätt. Jag har gjort lite mer sås bara och dragit ner på styrkan.

Kinesiska ingredienser

Normalt sett brukar jag vara hemskt pragmatisk vad det gäller att ersätta specialingredienser som är lite luriga att komma över. Idag tänker jag inte vara det. Det är för många ingredienser som måste ersättas då och gör man det så blir det en helt annan rätt. Nej det är dags för dig att shoppa kinesmat nu. Det ”fina” med många kinesiska ingredienser är att det är fullkomligt fullproppade med konserveringsmedel så de håller hur länge som helst.

Nej jag överdrev både vad gäller fullproppningen och livslängden, men delvis är det i alla fall sant. Det är en liten investering till en början men grejerna räcker fantastiskt länge och den kan du äta kinesiskt käk tills du spricker.

Jag tänker att jag i alla fall kan hjälpa er på traven och här kommer lite tips.

Chinkiangvinäger

Det är en mörk risvinäger som absolut inte går att ersätta med den japanska klara risvinägern om finns i vanliga butiker på sushihyllan. Man kan t ex köpa den här.

Shaoxingvin

Kinesiskt risvin som jag redan tjatat om ungefär tusen gånger. I recept brukar det stå att man kan ersätta den med sherry men det är helt enkelt inte sant. Sherry smakar inte som shaoxingvin. Du kan beställa det på systemet eller försöka hitta andra sätt att få tag på det. Det finns andra sätt men då jag inte är någon golare så kan jag inte berätta det här.

Den du hittar på systemet är tusen gånger bättre än sån du hittar på annat sätt. Den är en utmärkt måltidsdryck till maten också.

Sichuanpeppar

Det går att få tag på lite överallt och jag såg det t o m på Willys en gång. Problemet är att nästan allt du hittar är skräp. Det gäller även den du kan köpa i kinesiska matbutiker. Köp från The Pepper Quest och passa på att lägga lite fin svartpeppar i varukorgen också. Deras sichuanpeppar är bland det bästa du kan hitta i världen.

Torkad kinesisk chili

Det enklaste är att knalla in på en asiatisk butik och köpa en stor påse men bor du i t ex Dalarna (Gud förbjude) så är de kört. Man kan inte ersätta chilin med hemska folkdräkter. Det är inte superkritiskt att ha torkad chili men du kan t ex välja thailändsk chili från samma butik som du köpte vinägern från. Kör två färska röda chili annars.

Mer kinesiskt på Feeders

Här har vi samlat alla våra kinesiska recept. Du har ju lite ingredienser nu och kompletterar du lite så kan du laga alltihop. Jag måste rekommendera Lejonhuvudköttbullar (om du har ett lejonhuvud i frysen).

Ingredienser

4 portioner

Wok

4 fasanbröst (eller kycklingbröst)
0,5 dl neutral olja
6 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 msk ingefära, finhackad
8 torkade kinesiska chilis, delade och urkärnade  (eller två färska röda chilis, skivade)
1 tsk sichuanpeppar (har du inte den jag föreslog ovan så ta minst dubbla mängden)
5 salladslökar, skurna i 2 cm bitar
2 dl jordnötter

Marinad

1 msk ljus soja (helst kinesisk)
1 msk shaoxingvin
2 tsk majsstärkelse eller potatismjöl
1 msk vatten

Woksås

1 msk ljus soja
1 msk chinkiangvinäger
2 tsk majsstärkelse eller potatismjöl
2 tsk sesamolja
1 msk vatten
1 msk socker, gärna palmsocker

Gör så här

  1. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och woksåsen och ställ undan.
  2. Skär fasanbrösten i bitar som passar i en liten mun. Lägg sedan bitarna i marinaden i en halvtimma.
  3. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok till hög temperatur och kasta ner sichuanpepparn och chilin och fräs i en minut.
  4. Sänk temperaturen till medelhög och tillsätt vitlök och ingefära och fräs i ytterligare ungefär en minut.
  5. Lägg ner fasanköttet och fräs i ungefär 4-5 minuter och se till så alla sidor får lite värme.
  6. Tillsätt woksåsen och och koka upp.
  7. Lägg ner salladslök och jordnötter, rör om och smaka av med salt.
  8. Servera direkt med ris.