Search
Generic filters
Exact matches only

Lejonhuvudköttbullar

0
Delningar
MAT

Lejonhuvudköttbullar

lejonhuvudköttbullar

Go’vänner, det var ett tag sedan unge (nåja…) Herr Johansson bloggade. Jag funkar så att det går i vågor. Kul mat lagar jag för det mesta, men det är inte alltid jag orkar blogga om allt. Det innebär att jag i regel sitter med en massa bra små utkast som ger mig dåligt samvete. Mia skrev faktiskt om det där nyligen och jag fungerar exakt likadant. Idag blir det i alla fall lejonhuvudköttbullar 紅燒獅子頭. Lejonhuvudköttfullar är stora kinesiska fläskfärsköttbullar som liksom är lite fluffiga i konsistensen och serveras i en underbar buljong. Suverän mat.

Du bör köpa Shaoxingvin så du får ut det mesta av rätten. Det där ständigt återkommande tramset om att man kan ersätta kinesiskt risvin med sherry ska ni inte tro på. Klart man kan ersätta det med sherry men de ligger ändå ganska långt ifrån varandra smakmässigt. Shaoxingvin smakar väldigt mycket umami och det gör absolut inte sherry. Dricker man dessutom rinvinet till kinesisk mat så fattar man hur jävla bra det är. Här kan du beställa bra femårigt Shaoxingvin. Jag rekommenderar också att du testar det här åttaåriga.

Men visst sjutton kan du skippa vinet eller ersätta det med sherry. Det kommer så klart bli gott ändå, men det kan i alla fall vara roligt att testa tänker jag. Nej nu lagar vi lejonhuvudköttbullar.

En sista sak bara… Det kan vara klokt att servera någon annan kinesisk rätt också. Det blir inte jättemycket mat i varje portion. Här hittar du fler förslag på kinesiska rätter.

Ingredienser

4 portioner

500 g fläskfärs (jag använde vildsvinsfärs och det gick alldeles utmärkt)
2 msk Shaoxingvin (se ovan)
2 msk ljus soja
1 msk mörk soja
1 tsk sesamolja
1 tsk socker
1 msk neutral olja
1 msk potatismjöl
olja för stekning
2 salladslökar, fint strimlade
2-3 cm ingefära, skuren tändstickstjocka stavar
5 dl kycklingbuljong
2,5 dl ytterligare Shaoxingvin
4 pak choi, strimlade i långa remsor

Gör så här

  1. Blanda färsen med vin, ljus soja, mörk soja, sesamolja och socker. Arbeta ihop smeten ordentligt. Låt den sedan vila i en timma i kylen.
  2. Blanda ner potatismjöl och olja och forma till fyra stora bollar.
  3. Stek bollarna i rikligt med olja i en wok eller stekpanna. Försök steka så du får brynt yta runtom på alla köttbullarna.
  4. Tillsätt ingefära och salladslök och stek ytterligare ett par minuter.
  5. Tillsätt buljong och mer Shaoxingvin och koka upp. Sänk effekten och låt det sedan sjuda i en timma.
  6. Låt pak choien koka med de sista tio minuterna.
  7. Servera genom att lägga salladen underst i en skål. Häll sedan på buljongen och lägg ner en köttbulle i varje skål.