Search
Generic filters
Exact matches only

Inspiration från året som var

0
Delningar
PRAT

Inspiration från året som var

Ny dag, nytt år, nytt decennium tom. Out with the old!

Jag har svårt för surdegar. De dödar glädjen av att forsätta framåt, ligger där och tynger ner alla försök att avancera. Av flera skäl har jag kvar en massa obloggad mat från året som var. Jag lagar väldigt mycket mat, bra och rolig mat, men har inte haft utrymme att skriva i samma takt. Och efter att lagad mat hunnit ligga till sig en tid blir det inte bara mindre roligt att skriva om den utan även svårare. Jag glömmer detaljer om hur jag gjorde, minns inte riktigt hur jag tänkte längre.

Jag tänker släppa en del såna gamla favoriter nu. Rätter som blivit så lyckade att jag verkligen velat blogga dem. Men det är för segt, för sent. Det känns skönt att, med stöd av en godtycklig punkt i tiden, bara ge upp på dem nu. Gå vidare. Jag skär av mina vackra sänken och lagar och bloggar nytt istället. Nytt år, ny mat!

All den fantastiska obloggade maten då? En del av den får hamna i det här inlägget i form av foton och korta texter att hämta inspiration ur. Och några få guldkorn kanske jag lagar igen sen och bloggar då istället. Vi får väl se. Men jag släpper dem nu, och släpper ut en del av dem i kortform nedan. Kolla gärna igenom, jag tycker själv det finns en del kul idéer där. Tång och annan västkustmat, en indisk-samisk middag, syrlig rengryta med dragon, friterad bao med kinesisk porchetta, pasta med kaveldunpollen, vildsvin med öl…

Nu kör jag vidare. God fortsättning på det nya decenniet hörni!

Svingod mat jag inte bloggade 2019

Ölbräserad sida av vildsvin med gula ärtor och senapsinlagd kålrot

Kinesisk inspiration, svenska smaker. En av årets absolut bästa rätter faktiskt. Vildsvinet kom dessutom från Anders.

Ölbräserat vildsvin med gula ärtor och inlagd kålrot

Sydfransk gravlaxmacka

”Åh, är det den där som jag smakade i somras? Den som var så sjuuuukt god!?”
Tioåringen kollar in vad jag pysslar med vid datorn nu. Och ja, det var den här sjukt goda mackan hon åt i somras. Den är så klart inte alls sydfransk utan bara inspirerad av södra Frankrike. Grava en lax med lätt krossade gröna frön av spansk körvel och rasp av apelsinskal. Servera på rostad ljus surdegsmacka med blad och rouille av kokt potatis, vitlök, äggula, saffran, lite pressad syrlig apelsin och torkad chili (espelette eller cayenne).

Sydfransk gravlaxmacka

Syrlig dragonren med saffransris

Den här måste jag faktiskt blogga sen för den kommer jag laga igen! Det är en lätt buljonggryta som är som ett mellanting mellan georgisk ört- och plommongryta och ghorme sabzi fast på ren och med en massa dragon och trädgårdssyra. Koriander, mynta och en del andra örter också. Verkligen supergod! Serverades med saffransris.

Syrlig dragonren med saffransris

Fisk- och musselgryta med öl och färskpotatis

En av sommarens allra mest lyckade hopkok! En gryta på vad det nu var för vit färsk fast fisk jag använde (Marulk? Nån egenfiskad?, färska egenkrattade musslor, öl, dillkrona och färskpotatis.

Skaldjursgryta med öl och färskpotatis

Blommig potatissallad

Rostad färskpotatis med blommor av backtimjan och diverse grönsaker. Inte så mycket att säga egentligen, men det är ett bra grundrecept och receptet hade några användbara knorrar.

Blommig potatissallad

Indisk-samisk grillmiddag

Så himla kul och god mat, en indisk middag på ren med diverse samiska inslag! Lätt rökiga renspjäll med nån tandooriliknanade kryddning, syrlig okra, långgrillad kål med indisk kryddning, gahkku (grillade bröd), och så den stora stjärnan – en sanslöst bra chutney på trädgårdssyra! Den måste jag faktiskt göra om så snart det är vår och min trädgård lever upp.

Indisk-samisk grillmiddag

Varmrökt lättgravad lax

Tja, som det låter. Först gravas laxen lätt med salt, socker och dill och sen röks den varmt men behåller en kärna. Äts varm, alldeles ljuvligt god sommarmat! Vi åt den till midsommar med den blommiga potatissalladen.

Varmrökt lättgravad lax

Friterad tofu med murklor på kinesiskt vis

En otroligt lyckad rätt som det är en skam att jag inte bloggat, har lagat den några gånger nu. Den råkar vara vegansk men det är gott vad man än bekänner sig till för diet. Tofu fylls med en röra på kokt potatis, toppmurkla, fermenterad tofu, sojabönsås och diverse andra kinesiska smaksättare och friteras sen.

Friterad tofu med murklor på kinesiskt vis

Grillad bläckfisk

Det här var ett metodtest. Jag gjorde nån sorts fattigmans-sousvide och lät bläckfisken ligga i ugnen på låg temp under vitt vin, olivolja, vitlök och diverse färska örter under flera timmar. Sen grillade jag på den hett och serverade med grillad citron. Extremt gott!

Grillad bläckfisk

Pani puri

Kul och makalöst kryddiga och goda indisk snacks. Friterade bröd fyllda med en sallad på potatis, rå lök, koriander, tomat, het färsk chili, lime eller citron, friterade kikärtspuffar och lite annat smått och gott, kryddblandningen chaat masala, tamarindchutney, korianderchutney (likt denna burmesiska myntachutney), hett koriandervatten och lite annat. Annorlunda, enkelt, billigt, ljuvligt gott.

Pani puri

Lättrökt kummel med hollandaise med gatkamomill

”Jaaa, den där var ju jättegod! Varför bloggade du inte den enkla?”
Dottern igen och hon har ju rätt. Sommarmat som jag gjorde i stugan i Hamburgsund, enkel mat. Bitar av kummel saltas och får ligga, lättröks sen på klotgrill och serveras med en enkel hollandaisesås smaksatt med den vanliga växten gatkamomill. Mangold och färskpotatis till.

Lättrökt kummel med hollandaise med gatkamomill

Friterade ostron

Enkelt och självklart, saftiga ostron frasigt friterade. Bloody mary-dipp och nåt till, minns inte vad.

Friterade ostron

Tång på två vis

Blåstång kokt och sen stekt med mycket olivolja, färsk chili och färsk vitlök. Andra är knöltång ordentligt hopkokt med lök, vitlök, vitt vin, tomat och olivolja. Så jäkla gott! Åt som tillbehör till olika rätter och som topping på bruschetta till ett glas vin. Ni missar verkligen nåt om ni inte vågar er på detta! Jag kommer blogga detta och en del annat kul med tång i sommar när vi är i stugan i Hamburgsund, jag lovar.

Tång på två vis

Carapulcra på oxkind

Det här är en fantastisk variant på carapulcra, enkel peruansk gryta med chips, gjord på långkokt oxkind och med extra mycket rött vin. Salsa criolla till.

Carapulcra på oxkind

Kinesisk porchetta

En genibra rätt! Jag gjorde helt enkelt men porchetta med kinesiskt smakande fyllning av rostat klibbigt ris, het kinesisk pickles, fermenterad tofu och en del andra kinesiska smaksättare. Hur jäkla gott som helst!

Kinesisk porchetta

Friterad bao med kinesisk porchetta

Jag gjorde bröd till bao men friterade dem istälet för att ånga och fyllde med tunna skivor av kinesisk porchetta, het kinesisk pickles, Kewpie majonnaise, färsk shiso och gräslök. Detta hade jag betalat mycket för på restaurang.

Friterad bao med kinesisk porchetta

Fläskpastrami

En pastrami gjord av sidfläsk på bökigt vis, marinering och rökning och pressning och hej och hå. Otroligt gott, hur kan det bli annat?

Fläskpastrami

Reuben sandwich på fläsk

En macka av fläskpastramin, Reuben så klart med surkål, russian dressing, amerikansk ost and the works. Frasigt grillat yttre och saftigt smakrikt inre.

Reuben sandwich på fläsk

Grekisk rörhinna

En jätteenkel liten sallad gjord som min barndoms grekiska maskrossallad. Bara rörhinna, en massa citron, salt, och en massa god olivolja. Jag testade både rå och förvälld rörhinna och den råa blev vackrast och godast. Superbra smårätt med gott vitt surdegsbröd.

Grekisk rörhinna

Pasta på kaveldunpollen med färsk tryffel

Jag samlade in pollen av kaveldun genom att trä små plastpåsar på mognande kaveldunskolvar. Sen bytte jag ut en del av mjölet i en pastadeg och gjorde tagliatelle som jag serverade med ycket smör och färsk tryffel, och även en lustig italiensk trådig grönsak som heter agretti. Himmelskt! Jag vet inte om pollenet bidrog med så värst mycket oersättlig smak om jag ska vara ärlig, men det blev en makalöst vacker gul pasta och kändes kul.

Pasta på kaveldunpollen med färsk tryffel

Vattenbambu med rabarber

Vattenbambu är en kul grönsak som egentligen inte alls är en bambu. Mer som kaveldun skulle jag vilja säga, nån sorts fast men mör vassart. Jag skar i slantar och wokade superhett och hastigt med rabarber (stekyta med fast innanmäte), ingefära, färsk mynta, koriander och chili. Hade jag i en skvättfisksås också tro?

Vattenbambu med rabarber

Vattenbambu med rice cakes

En annan rätt med vattenbambu var denna med rice cakes som först blötlades ett dygn, gul bönsås och färsk stjälk av luftlök (liknar salladslök). Gott gott!

Vattenbambu med rice cakes

Slay thy neighbour

Våra nya grannar… De låter. Jag komponerade den här drinken som hantering av ett av deras ljudliga festdygn. Gin, syrensirap, rå rabarberjuice, äggvita. En vårlätt, frisk och väldigt god drink. Ungefär motsatsen till deras kedjerökande, ölbrölande till Absolute Tomas Ledin sunshine reggae UNTZ UNTZ UNTZ på högsta volym.

Slay thy neighbour

Molokhia

Jag fick tag på färsk molokhia!!! En sorts spenatliknande blad som har en väldigt trevlig liksom hal konsistens. Av dem gjorde jag en enkel soppa med vitlök, olivolja, rostat pitabröd. Enkelt tryggmat, snäll smak av barndom.

Molokhia

Friterad surströmmingsbao

Jag friterade ju bao till kinesisk porchetta. Gjorde även en variant med surströmming, lökar av luftlök, gräslök och smetana som var alldeles fenomenalt goda!

Friterad surströmmingsbao

Ostron Rockefeller

En klassisk rätt, perfekt till brunch! Ostron gratinerade med len sås och spenat.

Ostron Rockefeller

Mer mat på insta!

Det var det. Nu kör vi på 2020! Följ oss gärna på insta. Vi lägger ut en massa mat där, även annat än det som till slut hamnar på bloggen.