Search
Generic filters
Exact matches only

Bloody ceviche på pilgrimsmusslor

0
Delningar
MAT

Bloody ceviche på pilgrimsmusslor

Är det en drink?
Är det en förrätt?
Ja!!

Det här är en ganska enkel ceviche på pilgrimsmusslor. Det som sticker ut är att den har smak av tomat och vodka, en känsla av bloody mary alltså. Vodka? Japp, den ger lite extra skjuts åt smaken.

Om man använder sig av tomatvatten, alltså avrunnen och därmed färglös tomatjuice, är den inte röd vilket kan vara lite kul när man vill göra nåt extra. Ska man göra tomatvatten, som i detta recept på Oblodig Mary, så vill man ha fina smakrika tomater att utgå ifrån. Annars är det bättre att använda färdig god tomatjuice. I och för sig går det nog bra att använda färdig tomatjuice och låta den rinna av också, men det har jag inte testat.

I ceviche ”tillagar” syran fisken så den blir fastare och mer ogenomskinlig. Det verkar finnas olika preferenser där. En del betonar att cevichen ska stå ett tag, andra serverar bums efter att fisken blandats med syran. Själv varierar jag. Här serverar jag ganska direkt, så att pilgimsmusslorna fortfarande är rått mjuka och lena.

Vi har några fler varianter av ceviche och liknande rätter på rå fisk. Aguachile på tonfisk och grillad ceviche med friterad matbanan är två favoriter. Jag tycker också mycket om escabeche, tonfisk med apelsin och habanero.

Ingredienser

4 portioner

300 g små pilgrimsmusslor
1,5 dm gurka
1 avokado
1 msk fintärnad stjälkselleri
1 msk fintärnad rödlök
1 dl tomatvatten alternativt tomatjuice
4 cl vodka
1 citron eller 2-3 lime
1-2 chili, helst lila eller grön. Jag använde pimenta da neyde.
1 msk olivolja
Salt efter smak
Några blad basilika eller koriander
4 cocktailtomater eller limeskivor

Till servering

Rostad majs eller friterade majstortillas

Gör så här

  1. Tina pilgrimsmusslorna och låt vätskan rinna av. Torka gärna av dem genom att dutta lite med hushållspapper.
  2. Skala, kärna ur och tärna gurkan och gör detsamma med avokadon. Ungefär lika stora bitar blir bäst. Gurkan kärnas lättast ur genom att först halvera den på längden och därefter gröpa ur kärnhuset med en tesked.
  3. Blanda pilgrimsmusslor, grönsakstärningar och finhackad chili och rödlök i en skål. Anpassa mängden chili efter hetta och smak. Det går ju att lägga till mer hetta i efterhand men blir det för mycket kan det förstöra rätten.
  4. Blanda tomatvatten eller tomatjuice, saften av en pressad citron, olivolja och vodka. Salta lätt. Häll blandningen över tärningarna och blanda försiktigt. Låt stå en kvart. Provsmaka. Mer salt, chili, nåt annat? Det går fint att öka mängden vodka och tomatvatten i det här skedet också, om man vill betona drinkkänslan i rätten.
  5. Fördela cevichen i cocktailglas. Dekorera med basilikablad och en cocktailtomat eller en limeskiva.