Search
Generic filters
Exact matches only

Fu Qi Fei Pian – Sichuansk skivad biff i chilisås

1
Delningar
MAT

Fu Qi Fei Pian – Sichuansk skivad biff i chilisås

Fu Qi Fei Pian

Fu Qi Fei Pian 夫妻肺片 är en kinesisk maträtt som normalt görs på diverse kött som blir över vid styckningen. Det kan vara hjärtan, halsmuskler, broskiga bitar, bringa, tunga och sånt. Man kan med fördel använda flera olika styckdetaljer i samma kok. Min familj är lite larvig (om man jämför med mig) och lite känsliga för knepigt kött så jag fjäskade för dem och köpte en bit fransyska från nöt istället.

Så vad är då Fu Qi Fei Pian? Lättast tror jag det beskrivs som en bit kött som fått koka länge i en väldigt smakrik lag. Efter det skivar man upp den och häller på en fantastisk chilisås, varpå man toppar hela skiten med koriander, salladslök och hackade jordnötter. Det är på alla sätt en helt fantastisk rätt.

Sichuanpeppar

Till rätten ska man använda sichuanpeppar. Det är en kinesisk krydda som främst används i provinsen Sichuan. Den är arken släkt med chili eller vanlig peppar utan är egentligen en vinruteväxt och mer släkt med citrusväxter. I munnen uppfattas den både friskt och ger en lite kittlande känsla. Det den hör är att den triggar vibrationskänsliga nervändar i munnen på samma sätt som chili trigga värmekänsliga nervändar och mentol triggar köldkänsliga (även sichuanpeppar triggar köldkänsliga nervändar).

En sak inte många vet eller tänker på är att chilin, som är så sjukt vanlig i ostasien, faktiskt togs dt av oss européer. Vi plockade med den från Amerika och den hamnade sedan via sidenvägen i Indien, Kina och typ alla andra länder där borta. Man tod till sig den med öppna armar och nu kan man nästan få för sg att det är därifrån den härstammar.

Vart fan vill Anders komma med ovanstående harang? Jo, det jag vill komma till är att man i Sichuan var väldigt snabba att plocka upp chilin då den visade sig lira superbra med deras peppar. Jag kan bara hålla med. Hettan från chilin och kylan och pirret från sichuanpepparn adderas väldigt snyggt i munnen och ett plus ett blir liksom mer än två.

The Pepper Quest

Det är svårt som fan att komma över bra sichuanpeppar i Sverige. Den finns t ex på Willys och kinesiska butiker men det som säljs är smaklöst och liksom skäpigt. Den senaste tiden har jag börjat anstränga mig ordentligt för att få tag på bra och herregud, en helt ny värld öppnas. Jag har fått från en kompis som åker mycket till Kina och jag har dessutom köpt det i en svensk webbutik – The Pepper Quest.

The Pepper Quest är ett par pepparentusiaster som åker runt i världen för att leta den absolut bästa pepparn av olika slag. Jag har köpt rent otrolig svartpeppar där och deras sichuanpeppar är nog bland de bästa som går att få tag på i världen. Passa för guds skull på att köpa den innan den tar slut. Du kommer inte bli besviken. OBS. Jag är inte sponsrad av den utan älskar bara skickliga entusiaster. Kan man så bör man gynna såna.

Det jag vill komma till är att det spelar en himla stor roll vad du har för sichuanpeppar när du ska dosera den i maten. Det här receptet på Fu Qi Fei Pian är skrivet för grymt bra sichuanpeppar och då behöver man inte använda så mycket. Du kan gott dubbla mängden om du använder Willys skräp.

Nu blir det Fu Qi Fei Pian och receptet är i princip i sin helhet taget härifrån.

Vi har förresten en massa kinesiska recept på Feeders. Kolla in den här länken.

Ingredienser

8 portioner

Långkok

1 kg kött från nöt (jag använde fransyska)
0,5 dl ljus soja (gärna kinesisk men japansk går också bra)
0,5 dl Shaoxingvin (jag skrev om det i bl a den här bloggposten)
4 torkade chilifrukter
3 salladslökar
2 ingefäraskivor, typ 2-3 mm tjocka
1 liten kanelstång
1 tsk sichuanpeppar
1 tsk salt
1 krm finriven muskotnöt

Chilisås

0,5 dl chiliolja (finns i kinesiska butiker)
0,5 dl av buljongen som blir av långkoket
2 msk ljus soja
1 msk chinkiangvinäger
0,5 tsk salt
0,5 tsk sichuanpeppar, lätt rostad i en torr stekpanna
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 sallaslökar, hackade
1 tsk riven ingefära

Topping

hackad koriander
hackade jordnötter
lite finskuren salladslök

Gör så här

Långkok

  1. Lägg köttbiten i en stor gryta, häll på vatten så det täcker och koka upp. Låt koka på mediumvärme i tio minuter och skumma sedan noga bort allt snusk på ytan.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna för långkoket och koka i ungefär två timmar. Köttet ska bara så pass mört att det precis går att dra isär det lite med två gafflar. Det ska inte falla sönder helt för tänk på att du ska kunna skiva det sen.

Chilisås (görs lämpligen när köttet kokar)

  1. Blanda alla ingredienser och mixa sedan lite lätt. Det ska inte bli en helt slät sås utan dutta bara lite med en stavmixer.
  2. Låt stå minst en timma i kylen så smakerna sätter sig lite.

Servering

  1. Låt köttet kallna lite så du klarar av att hålla i det när du skär. Skär sedan centimetertjocka skivor och lägg på ett fat.
  2. Lägg på chilisåsen och toppa med koriander, jordnötter och salladslök.
  3. Avnjuts lämpligen med ris och shaoxingvin eller en ljus lageröl. Det är också extra trevligt att servera fler kinesiska rätter samtidigt.