Search
Generic filters
Exact matches only

Meatball subs – fantastiska köttbullsmackor

1
Delningar
MAT

Meatball subs – fantastiska köttbullsmackor

meatball subs

Älskar inte ni också sån där slafsig amerikansk-italiensk mat, ni vet sånt som de äter i amerikanska gangsterfilmer/-serier? Det är liksom italiensk mat fast det finstämda eller bondska har ersatts med amerikansk streetfood-kultur. Mer ost, krispigare, onyttigare och alldeles fantastisk. Dagens recept handlar om ’meatball subs’ eller ’meatball sandwiches’ som de också kallas, alltså köttbullar, tomatsås och ost i ett krispigt bröd. Låter det oäckligt? Det är det!

Meatballs subs och detaljerna

Som med all sån här mat så går det att göra den hemskt enkelt eller bra mycket mer avancerad. Vill du ha en snabblagad macka att sopa i dig framför fotbollen i TV-soffan så använd helt enkelt vilka köttbullar som helst, köp en färdig tomatsås (Muttis färdiga pizzasås är faktiskt riktigt bra) och kör valfri ost. Det kommer blir gott, det lovar jag, och passar fint om man har bråttom. Vill man däremot göra det till en riktig kanonmaträtt så får man anstränga sig lite mer.

Härligt saftiga köttbullar med en liten touch av fänkål, stekta i panna (absolut inte i ugnen) till krispig yta. Till den en riktigt långlagad tomatsås, buffelmozzarella och parmesan.

Laga mycket

Recepten nedan är skrivna för att det ska bli en hel del köttbullar och tomatsås över efter att du gjort dina meatball subs. Det blir massor med tomatsås över och du kommer tacka mig sen. Perfekt att frysa in i påsar och ta fram när orken tryter. Koka lite pasta, rör ner tomatsåsen och toppa med parmesan. Du kan ha en fantastisk middag klar på tio minuter och vill du lyxa till så lägger du med några köttbullar också. Det du definitivt också måste använda överbliven tomatsås till är Chicken Parmesan, världens bästa fredagsmat.

Köttbullarna kan också bli fina i en kall köttbullssallad att ta med till badstranden eller kanske kan du bara stå och sopa i dig såna vid kylen sent på kvällen. Endast fantasin sätter gränser.

meatball subs

Ingredienser

4 portioner

Tomatsåsen (det kommer bli över, frys in)

1 vitlök (japp, en hel vitlök)
2 schalottenlökar
0,5 dl olivolja
1 tsk chili flakes
10 sardellfiléer
0,5 dl tomatpuré
4 burkar hela tomater av absolut bästa sort
2 lagerblad
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 msk socker
2 dl finhackad basilika, färsk eller fryst
svartpeppar

Köttbullarna

1 dl ströbröd
1 kg nötfärs (funkar jättebra med vilt också)
3 ägg
4 vitlöksklyftor, pressade
2 dl riven parmesan
2 dl hackad bladpersilja
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 tsk nymortlade fänkålsfrön (skippa inte, det blir så himla gott!)
1 tsk salt
0,5 tsk chili flakes
0,5 dl olivolja (till stekning)

Övrigt

Baguetter för fyra personer (storlek bestäms av hur hungriga ni är)
rumsvarmt smör
1-2 bollar bra mozzarella
1-2 dl grovt riven parmesan
1 dl finhackad färsk basilika
lite skivad färsk chili

Gör så här

Tomatsåsen

  1. Vi börjar med tomatsåsen för den tar runt tre timmar att koka.
  2. Skala vitlöksklyftorna och skär dem på längden i fyra bitar. Finhacka schalottenlökarna. Stek sedan vitlöken och löken i oljan i en gryta på låg temperatur tills vitlöken blivit lite brynt, inte bränd. Under tiden kan du hälla upp tomatkonserverna i en bunke och ha sönder de hela tomaterna med händerna.
  3. Lägg i chiliflingor, sardellfiléer och tomatpuré i stekpannan och fräs i ytterligare fem minuter. På så sätt får man bort en hel del beska från tomatpurén.
  4. Häll sedan ner tomaterna och brassa även ner lagerblad, salt, svartpeppar, oregano och socker.
  5. Låt puttra under lock i minst två timmar. Rör ibland från botten.

Köttbullarna

  1. Blanda ihop alla ingredienserna med händerna. Det ska blandas ordentligt men inte överarbetas (otydlig instruktion där men det får ni leva med). Ställ in en halvtimma i kylen så smeten får sätta sig lite.
  2. Rulla nu stora köttbullar. Pingisboll eller lite svullen testikel är storleken man ska sikta på. Det blev 25 stycken för mig.
  3. Hetta upp oljan i en bra stekpanna och stek köttbullarna på nästan högsta värmen. Rör pannan i cirkelrörelser så köttbullarna rullar runt. Stek dem tills de har fin yta. Lägger du in dem i ugnen och steker dem på det sättet istället för i panna så kommer jag hem och spöar er.

Montering

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Skär upp baguetterna och bred ordentligt med smör på insidan.
  3. Kleta ut rejält med tomatsås i mackorna och se även till att kladda lite på utsidan. Det bryns läckert i ugnen och mackorna blir ännu snyggare. Riv mozzarellan i bitar och lägg ner i mackorna.
  4. Lägg ner köttbullar, på med lite mer tomatsås och överst den grovrivna parmesanen.
  5. In i ugnen och grädda tills allt har fin färg, ta ut dem och strö på hackad basilika, lägg på chilin och avsluta med några rejäla tag på pepparkvarnen.
  6. Måffa i dig hela härligheten med en god öl eller ett italienskt rödtjut.