Search
Generic filters
Exact matches only

God jävla citronkaka med mandel!

0
Delningar
MAT

God jävla citronkaka med mandel!

Först gjorde jag fläderblomssaft. Sen gjorde jag världens bästa citronkaka av saftcitronerna! Jag använde mandelmjöl så kakan är glutenfri för den som har anledning att bry sig om sånt. Det har inte jag, jag gillar helt enkelt mandel. Inspirationen är kraftigt smakande fruktiga mandelkakor från Sydeuropa och viljan att inte slösa bort nåt gott.

Kakan har ordentlig smak av citron så det kan passa fint med en klick lättvispad grädde till. Själv tyckte jag en tunn skiva kaka till en kopp kaffe var helt perfekt! Dessutom går det jättebra att baka kakan i förväg, för den håller fint några dagar.

Det går förresten fint att använda citronrester även från annan safttillverkning, älggrässaft och vad det nu är man gör den här tiden på året. Syrensaft, rosendricka etc osv. Men nog med prat nu, annars tar läsandet längre tid än görandet. Kakan är lättgjord och snabb!

Jag dekorerade kakan med florsocker och citrontagates

Ifall du är sugen på sött med citrus men inte just citronkaka så kanske glass på sötcitron och citron eller söt paj med ricotta, apelsin och rosmarin kan vara nåt? Annars, fortsätt till receptet nedan.

Ingredienser

8-10 bitar

2 skivade citroner från tillverkning av fläderblomssaft
1 dl vatten
50 g smör
1,5-2 dl socker
3 st ägg
3 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker

Gör så här

  1. Koka de avrunna citronskivorna och vattnet ca en kvart. Skalet ska mjukna. Mixa slätt och låt sen svalna.
  2. Mixa i smöret. Tillsätt socker, ägg, mandelmjöl och bakpulver och mixa ihop. Smaka av, ev behövs lite mer socker om citronen är väldigt syrlig.
  3. Häll smeten i smörad liten form och grädda ca en halvtimme i 160 grader. Kakan ska få gyllene yta. Låt svalna.
  4. Sikta över florsocker. Lättvispad grädde är nog perfekt till, kanske bär, kanske fläderblommor som får snöa överkakan. Jag valde utan bjäfs men med svart kaffe.