Search
Generic filters
Exact matches only

Lyxig krämig pasta med havskräftor

9
Delningar
MAT

Lyxig krämig pasta med havskräftor

havskräftor

Det här är och ska vara lyxmat så använd färska fina havskräftor eller ännu hellre råa havskräftstjärtar. På fiskbutiken Feskarn i Uppsala så brukar de sälja råa färska havskräftstjärtar för lite drygt 200 spänn kilot och det är banne mig inget annat än ett kap. Får man tag i råa så öppnar sig många fler möjligheter för tillagningen då man själv har möjlighet att sätta smakerna. Det du inte ska använda är såna där minismå insjökräftstjärtar i lag, då missar du halva poängen med rätten.

Den största poängen med den här pastan är att koka såsen riktigt länge och basera den på avkok av skalen från havskräftor. Det kommer ta tid men du kan dricka vin under tiden och dessutom är det så himla värt det.

Mer än havskräftor

Vi har en hel del skaldjurrecept på Feeders, kolla in den här länken. Är du som jag så stör du dig på länken direkt för vi har även musslor och andra blötdjur under den taggen. Musslor är inga skaldjur men då folk verkar tro det så är vi inte sämre än att vi horar ut oss vad gäller zoologin ☺️.

Ingredienser

4 portioner

0,5 kg råa havskräftstjärtar med skal eller 1 kg kokta havskräftor av bästa kvalitet
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1 selleristjälk, slantad
1 liten morot, slantad
1 schalottenlök, klyftad
3 vitlöksklyftor, skalade och krossade
2 rejäla kvistar dragon
2 dl vitt vin
0,5 dl vatten
0,5 dl grädde
1 dl finriven parmesan
salt, bra svartpeppar och citronsaft för avsmakning
2 msk finhackad gräslök
Tagliatelle- eller papardellepasta för fyra portioner (välj själv hur mycket ni vill äta).

Gör så här

 1. Om du använder råa kräftstjärtar så koka dem först i välsaltat vatten i tre minuter och låt dem svalna till du kan hantera dem med händerna.
 2. Skala havskräftorna och lägg stjärtarna i en skål och ställ in i kylen.
 3. Smält smöret i en kastrull med stor botten. Lägg i kräftskalen och fräs på medelhög temperatur under ett par minuter. Rör ofta.
 4. Tillsätt tomatpuré, selleri, morot, lök, vitlök och dragon och fräs i ytterligare fem minuter under omrörning. Höj sedan temperaturen rejält.
 5. Slå på vinet och låt det reducera ihop tills det återstår runt 1/3. Då har du i princip kokat bort all alkohol och fått bort stickigheten.
 6. Häll på vatten och lägg på ett lock och låt puttra i 30 minuter.
 7. Slå på ungefär hälften av grädden och koka i ytterligare 30 minuter. Obs att du kommer koka över skiten, det går inte att låta bli.
 8. Sila av buljongen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Häll på kvarvarande grädde och låt nu puttra och reducera utan lock tills såsen är riktigt krämig.
 9. Tillsätt parmesan och rör om ordentligt.
 10. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft. Ta i ordentligt med svartpepparn.
 11. Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Slå av vattnet och häll direkt i såsen och rör om utan helvete. Avsluta med att tillsätta kräftstjärtarna och rör lite till.
 12. Servera på tallrikar, toppa med lite finhackad gräslök och servera gärna ett bra mousserande vin till maten.