Search
Generic filters
Exact matches only

Kimchichurri till grillat

0
Delningar
MAT

Kimchichurri till grillat

Fy jäklar så jag börjar längta till sommaren! Ja jo det är fint med snö osv. Men ändå, friheten. Allt är lättare. Jag längtar till att grilla, till att få träffa min mamma utan att frysa om tårna, till färska kryddörter från trädgården. Min bästa middag förra sommaren var nån grillad köttbit. Över köttet skedade jag kimchichurri, alltså ungefär som en chimichurri fast gjord med kimchi. Jag grillade quesadillas med rökt cheddar, majskolvar och civripaprikor, kan ha varit gräddfil eller majonnässås till också.

Vill minnas att jag gjorde en enkel marinad till köttet. Spiskummin, lök, vitlök, oregano..? Och att en massa småsaker gick fel men att det gjorde absolut ingenting. För vädret var ljuvligt och vi småpratade lite med grannarna och ingen hade hållit presskonferens om nåt domedagigt på hela dagen.

Egentligen var det väl inte en middag, det var flera. Men de smälter ihop till ett lyckligt minne. Och kimchichurri är smaken av det minnet.

En skiva kött och kimchichurri på ett shisoblad

Annat bra som smälter ihop lyckligt är koreansk mat med alla möjliga andra kök. Med diverse sydamerikansk och nordamerikansk mat, särskilt mexikansk! Med tysk och östeuropeisk mat (kimchi istället för surkål, pierogi/dumplings), med… karibisk mat, nigeriansk mat? Jag vet inte än, får återkomma.

Ingredienser

1,5 dl kimchi
1,5 dl koriander
2 salladslökar eller motsvarande mängd gräslök
2 vitlöksklyftor
2 färska jalapenos
1 tsk gochujang eller chipotle paste
1 krm spiskummin
1/2 msk sesamolja
4 msk neutral matolja
Några msk kimchispad
Salt efter smak

Jag använde hemgjord kimchi. Eftersom alla kimchi smakar olika så får man justera kryddningen efter det, och efter eget tycke.

Gör så här

  1. Hacka avrunnen kimchi i små bitar. Skär salladslöken i små bitar genom att först dela den på längden och sen skära tunt tvärsöver. Ta bort grova stjälkar från koriandern och hacka den. Finhacka vitlök och jalapenos. Allt ska vara nånstans mellan grov- och finhackat, så där som chimichurri är.
  2. Blanda i gochujang eller chipotlepasta. Vad jag väljer beror på hur middagen ser ut i övrigt, om jag vill att kimchichurrin ska dra mer åt det koreanska eller amerikanska. I även med sesamolja och matolja och rör om. Smaka av med salt och övriga smaksättare. Som vätska, tillsätt några matskedar av spadet från kimchin. Om smaken känns väl kraftig går det att spä med vatten.
  3. Låt kimchichurrin stå och dra nån timme så smakerna hinner utvecklas.
  4. Skeda över grillat kött och grönsaker. Servera gärna färska blad och kryddörter till, som isbergssallad, gräslök, shisoblad, koriander, anisisop. Och strö gärna över sesamfrön för både looks, struktur och smak.

Sugen på mer hybridmat?