Search
Generic filters
Exact matches only

Lyxig fiskgratäng

0
Delningar
MAT

Lyxig fiskgratäng

fiskgratäng

Jag brukar försöka laga lite roligare/lyxigare mat en vardag i veckan och ofta passar tisdagar bäst. På onsdagar och torsdagar har jag i regel jobbmöten till sent på kvällen och fredag är ju fredag och då är det roligare mat som gäller alldeles oavsett. I tisdags drog jag ihop en lyxig fiskgratäng som jag lade en hel del jobb på. I receptet på fiskgratängen så ser ni några lite jobbigare moment som att filéa en fisk och koka supergod buljong. Den hemgjorda buljongen kan givetvis ersättas med köpebuljong/-fond.

Fiskgratäng

Mina barn älskar fisk som jag lagar men avskyr skolans. ”Den är så jävla torr”, sa åttaåringen igår. Jag minns också min skolfisk som ett kruttorrt elände som legat på uppvärmning en halv evighet. Jag blir irriterads, så himla svårt är det inte att lyckas bra med fisk. Grundregeln är att alltid laga fisken kortare än man tror. En underkokt/-stekt fisk går att fixa, en som är överlagad är körd.

Till den här fiskgratängen köpte jag en stor uer som var riktigt färsk och god. Uer är på det hela taget en fantastisk fisk, den är snygg och smakar otroligt bra. Enda nackdelen med fiskeländet är att den är svårstekt. Jag och Mia pratade om uer igår och konstaterade att vi båda ofta misslyckas med den när den ska stekas. Den faller isär otroligt lätt så det gäller att vara försiktig på handen. Jag kan tycka att abborrfiléer är lite eländiga att få och hålla ihop också, men de är inget i jämförelse med uer. Men som sagt, den är så vacker och god så det är värt det.

Fantastisk rom

Jag hade flyt igår för fisken jag köpte var fullproppad med rom. Då jag aldrig ätit rom från uer innan så blev jag givetvis hemskt nyfiken. Små romkorn och en vacker nästan saffransgul färg fick mig att hoppas att den skulle vara hemskt god så jag kunde använda den.

uerrom

Den var otroligt god! Smörig och mild smak och härlig i konsistensen. Jag rörde den rå med lite salt och konjak och på det sättet fick den ackompanjera min fiskgratäng. Kanske var jag lite dum som lade den på fiskgratängen då den i viss mån försvann i de andra smakerna. Nästa gång, om det blir någon, så kommer jag bjuda på den i sked med lite dill ovanpå.

Mer än fiskgratäng

Jag bläddrade igenom vårt fiskarkiv igår och blev lite mallig. Jag har tänkt att vi inte har så många fiskrecept, men det har vi ju visst. Allt från surströmmingsvarianter, via kokt fisk med äggsås, till mer exotiska rätter från andra länder. Här hittar du alla våra fiskrecept.

Följ Feeders i sociala medier

Vårt instakonto hittar du på adressen @feeders.se

Vi har också en grupp på Facebook som vi kallar för Feeders Matprat och den hittar du här.

Ingredienser

5-6 portioner

Fisken

1 kg hel fisk (t ex uer, gös, abborre eller liknande)
300 g räkor med skal
lite god rom, t ex löjrom, med en liten skvätt konjak

Såsen

skrov från en hel fisk, men inte skinnet
räkskal från 300 g räkor
vatten
1 msk smör
1 schalottenlök, väldigt finhackad
1 msk konjak
2 dl vitt vin
2 dl grädde
maizenaredning, eller potatismjöl utrört i vatten
salt och svartpeppar

Potatismos

1 kg mandelpotatis
1 msk salt
25 g smör
2 äggulor
0,75 dl mjölk
Salt och svartpeppar

Gör så här

Såsen

 1. Ta fram en filékniv och filéa fisken. Se till att pilla bort alla ben och spara allt utom skinnet.
 2. Skala räkorna är ställ in dem i kylen. Spara skalen.
 3. Lägg fiskskrovet och räkskalen i en kastrull, häll på vatten så att det täcker innehållet i kastrullen. Koka upp och låt puttra i 40 minuter.
 4. Sila av buljongen, häll tillbaka den i kastrullen (efter att du diskat ur den) och reducera ner till 1,5-2 dl.
 5. Fräs löken i smör i en kastrull tills löken blir glasartad.
 6. Häll på konjaken och låt reducera ner helt.
 7. Häll på vinet och låt även det reducera ner tills vet bara är lite blött i botten på kastrullen.
 8. Häll på buljong och grädde och koka upp.
 9. Smaka av med salt och svartpeppar. Eventuellt behöver du faktiskt inget salt då räkskalen är rejält salta och den sältan följer med från buljongen.
 10. Red av och se till att få såsen rätt så tjock.

Potatismoset

 1. Koka potatisen tills den är mjuk och pressa den sedan i en bunke.
 2. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop med en slev. Ställ att svalna ordentligt.

Montering

 1. Spritsa ut potatismoset efter kanterna på en ugnsfast form.
 2. Lägg ner fisken och häll på sås så att det täcker. Blir det sås över så kan du servera den till pasta en annan dag.
 3. Gratinera högt upp i ugnen på 200°C och använd gärna grillfunktionen. Var på hugget nu för det här går fort. Anledningen till att jag tycker att man ska använda grill är att jag snabbt vill ha fin yta på gratängen och samtidigt se till så inte fisken blir överkokt. När potatisen fått lite färg är det klart.
 4. Lassa på med räkor och rom, toppa också med lite hackad dill och citronklyftor.
 5. Servera med ett kraftigt vitt vin, en Bourgogne av bättre kvalitet är suveränt till fiskgratäng.