Search
Generic filters
Exact matches only

Tusenåriga ägg med fläsk

0
Delningar
MAT

Tusenåriga ägg med fläsk

Ful ful ful bild, jag vet. Tusenåriga ägg med fläsk utan krusiduller. Men vad begär ni med diskbänksmat? Alltså snabb enkel och jäkligt god mat som man slafsar i sig vid diskbänken just pga att man liksom inte orkar nåt annat. Nä, det är inte då jag försöker lägga upp maten som instadrottningarna, det är inte då jag riggar nån snyggkuliss med fräscha citroner och nonchalant draperad kökshandduk invid och tar fram kamerastativet. Det är inte ens att jag ids torka av köksbänken alla gånger. Tre mobilfoton, ett hade ok skärpa. Stick och styla en smoothie eller nåt om inte det duger en måndag.

Nej, i såna lägen lägger jag hellre den lilla tid och ork som är på smaken. Och på att ändå ta mig över nivån macka och en näve kvarglömda chips. Här hittade jag tre goda råvaror och nöjde mig med det. En bit fläskkotlett, tusenåriga ägg och fin salladslök. Tillagningen tog väl fem tio minuter, jag mumsade i mig resultatet på mindre.

Tusenåriga ägg med fläsk, blä. Näää! Det är faktiskt inte dumt alls. Särskilt inte tillagade på det här viset. Faktum är att jag älskar det. Ska jag rekommendera en bra nybörjarrätt för att testa tusenåriga ägg så är det just denna. Tusenåriga ägg är alltså från Kina, ägg som konserverats i alkaliskt gegg och både stelnat, mörknat och utvecklat en intressant fyllig smak. Jag har bloggat en rätt tidigare, deviled eggs à la Glenn. Även den är en hyfsat mjuk start inbillar jag mig. Inte lika hård som Glenn.

Lilla ankungen Lucifer?

Mer snabb vardagsmat

Ingredienser

1 portion

1 fläskkotlett eller annat snabbstekt fläsk, ca 150 g
1 tusenårigt ägg
1 salladslök
Några droppar sesamolja
1 tsk ljus soja
Neutral matolja till stekning

Bara öka på mängden i ungefär samma proportioner, beroende på hur många som äter och hur hungriga ni är. Servera gärna med en skål ris och ytterligare ett par rätter till. Om du inte är lika trött som jag var när jag lagade det här.

Gör så här

  1. Skär köttet och ägget i lika stora munsbitar. Snedskär cm-tjocka skivor av salladslöken.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna. När pannan är ordentligt het, lägg i fläsket och woka under omrörning. Då det är så gott som klart vänder du i ägg och soja och wokar under varsam omrörning ett par minuter till. Strö i löken och stek ytterligare en minut. Droppa över sesamolja och salta efter smak.
  3. Servera gärna med en skål ris och ytterligare ett par rätter till. Kanske lika tokenkla kinesisk potatis med chili på överbliven kokt potatis och en kambodjansk gurksallad?