Search
Generic filters
Exact matches only

Sucuk till vardags

1
Delningar
MAT

Sucuk till vardags

sucuk

Sucuk alltså. Jag vet vad du tänker. Sluta omedelbart med det innan saker och ting spårar ur.

Sucuk är en grupp av korvar som förekommer från Balkan till Centralasien via mellanöstern. En förbannat stor grupp korvar med andra ord. De kan dessutom vara väldigt olika så att ens gruppera ihop känns märkligt. Det heter i alla fall snarlikt i hela det där området så det kanske är vettigt ändå.

Nåja, sucuk går att hitta lite överallt. Jag vet att både Willys och City Gross brukar ha medan orientaliska butiker vanligtvis har ett större utbud. Kvaliteten varierar enormt mycket och jag kan inte komma med något annat tips än att du ska testa dig fram. Jag har mest köpt turkisk sucuk (jag älskar att skriva det) och den har ofta en syrlig smak som jag älskar.

Dagens rätt är en snabblagad och god vardagsrätt, som är rätt så genuint turkisk. Vi käkade potatis till det och övriga maten hann bli klar medan potatisen kokade. Så du behöver inte räkna med att det tar längre tid än en halvtimma ungefär.

Receptinspirationen kommer härifrån, men jag modifierade lite.

Turkisk mat som inte är sucuk

Ni som följt bloggen ett tag vet att jag snöat in rejält på turkisk mat. Mina andra turkiska recept kan du hitta under den här länken.

Ingredienser

4 portioner

6 sucuk (typ 600-800 g), tjockt slantade
4 stora ägg
10 tomater, grovt tärnade
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
1 tsk sumak (inte alls svårt att få tag på men du kan skippa om du vill)
salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att steka korvslantarna i 1 msk olja på låg temperatur. Du vill sakta bygga upp en yta som blir krispig, samtidigt som korvarna släpper ifrån sig en hel del fett.
  2. Lägg ner tomathacket i en kastrull tillsammans med 1 msk olja. Fräs försiktigt och tillsätta sedan spiskummin och sumak. Låt puttra 5-10 minuter under lock. Smaka sedan av med salt och svartpeppar.
  3. Knäck ner äggen mellan korvslantarna i stekpannan. Stek tills vitan har stelnat men gulan fortfarande är lös.
  4. Lägg försiktigt på tomatsåsen lite mellan korvarna.
  5. Avsluta med att strö över lite mer sumak.
  6. Som jag sa i texten ovan så serverar jag med potatis. Det går även utmärkt att käka ett gott orientaliskt bröd eller ris till maten istället för potatis.