Search
Generic filters
Exact matches only

Idas korv med kimchi och ost

0
Delningar
MAT

Idas korv med kimchi och ost

Jag känner en korvfluencer som heter Ida. Hon är till och med en släkting, nästan i alla fall, eftersom hon är barndomskompis med släktingar till mig. En hederssläkting! Jag har bara träffat Ida en gång. Ett snabbt hej medan mina och miljarder andra ungar alldeles starstruck hejade på henne och Figgehn (fråga era ungar, de vet!) på Comic Con för några år sen. Annars har jag mest pratat med Ida på twitter där hon är sällsynt trevlig.

Korv är godast utomhus

I vilket fall, Ida gillar korv. Och det gör ju alla någorlunda rimliga människor. Särskilt nygrillad när man är på utflykt i skogen, vilket man ju är lite titt som tätt. Anders skrev förresten om det där med varför mat smakar så gott i skogen förut. Visst har han rätt?

Skog. Bästa stället att vara

Senap, ketchup och rostad lök är alltid gott till korv. Kanske lyxa till det med en klutt räksallad tom. Eller nåt helt annat, för om man som jag och Ida äter massvis med korv måste man ju variera ibland. När jag ska grilla i skogen tycker jag det är bäst att förbereda några tillbehör i burkar och ta med ut, och sen bara lassa på den nygrillade korven. Sånt som inte är så värst känsligt utan håller bra utan kylskåp. Jag skulle t ex inte ta med en räksallad som faktiskt innehåller räkor en varm sommardag.

En bra variant på temat är korv med kimchi och ost. Det blir liksom lite mer när man har nåt kladd på, och dessutom både kimchi och en färsk örtkryddig kålsallad. Det blir en hel måltid. Sen kan man ju så klart lassa på lite olika av tillbehören efter smak, så att det passar alla även om alla inte gillar allt.

Köket, dags att laga korv med kimchi och ost

Det är förresten en regel att alla täljer sin egen grillpinne när vi grillar korv. Och sen ansvarar var och en för att grilla sin korv, att den inte blir bränd eller tappas i elden. Och det blir så klart bråk när ena ungen råkar komma åt den andras korv så den lossnar från pinnen och kremeras. Det är därför man alltid har med sig mer korv än vad som behövs och kakor att muta med när blodsocker och humör når kritisk nivå. Men sen när korven väl är serverad löser sig allt. Bara kolla min solskensunge på fotot längst upp i inlägget!

Mer grillat med kimchi

Ingredienser

Räcker till ca 10 korvar

Korv
Bröd
Rostad lök

Rödkålsallad med koriander

1 liter finstrimlad rödkål
2 tsk salt
2-3 tsk risvinäger
1 tsk socker
1-2 salladslökar
2 msk koriander eller annan liknande örtkrydda, t ex anissmakande basilika
2 msk sesamfrön

Ostkräm

100 g cheddarost
1 dl grädde
2 äggulor
2 dl neutral matolja

Kimchi

3 dl kimchi
Olja eller baconfett till stekning, valfritt

Gör så här

Rödkålsallad med koriander

Gör rödkålssalladen först. Men innan du kör igång – provsmaka kimchin! Om den är väldigt syrlig, dra ner på syran i kålsalladen. Och omvänt.

Se till att rödkålen verkligen är finstrimlad utan långa grova spröt, så det inte blir bökigt att äta korven. Blanda finstrimlad rödkål med saltet, pressa ihop det lätt och låt stå en timme. Det kommer att vätska sig lite och den vätskan hälls bort. Skölj kålen i ett dukrslag och låt den rinna av. Pressa lite på den så att överflödig vätska rinner av. Blanda i risvinäger, socker, hackad salladslök och hackad koriander. Rosta en matsked sesamfrön i en torr panna och blanda i även dem. Låt salladen stå och dra nån timme eller bara ligga till sig i ryggsäcken medan ni pinnar runt i skogen.

Ostkräm

  1. Koka upp grädden i tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i den finrivna osten. Låt osten smälta under omrörning men inte vispning. Ställ ostgrädden att svalna men kyl den inte.
  2. Tillsätt två äggulor och mixa i dem. Det går enklast i ett sånt där smalt kärl för stavmixer. Häll sen i oljan långsamt under mixning, ungefär som när man gör majonnäs.
  3. Häll gärna upp i plastflaska med pip så det går lätt att ringla över korven utan kladd! Men funkar då klart fint att bara skeda från burk också.

Kimchi

Kimchin kan lassas på kall som den är, men blir lite extra god om den steks upp först och läggs på korven varm. Använd gärna baconfett till det, annars vanlig matolja. Hetta upp fettet i en liten panna och stek kimchin under omrörning direkt över elden tills den blir lätt brynt, eller på spisplatta om det är vad som gäller.

Grillad korv med grejs

Grilla korven ordentligt och rosta gärna korvbrödet lätt. Kläm ut generöst med ostkräm i brödet och några skedar kimchi. Lägg i en korv och toppa eventuellt med mer kimchi och ett lass av kålsalladen. Vill du så kan du toppa med lite extra koriander för looks, eller rostad lök.

Mer mer mer!