Search
Generic filters
Exact matches only

Escamoles, mexikansk salsa på myrägg

0
Delningar
MAT

Escamoles, mexikansk salsa på myrägg

Alla gillar mexikansk salsa med friterade tortillachips! Alla. Och alla skulle gilla denna salsa de escamoles om det inte vore för hjärnspöken. Den är nämligen gjord av myrägg. Eller egentligen puppor, men av nåt skäl brukar man kallade de risgrynsliknande pupporna för ägg. De egentliga äggen är betydligt mindre. Men alltså, salsa de escamoles är kanske ett bättre namn i Sverige än salsa på myrägg. Fritt från andra associationer än tacofredag och fredagsmys.

Salsan är len i strukturen och mild i smaken. En viss hetta men absolut inte framträdande. Men fyllig mjuk smak, inte helt olikt känslan av att äta smörstekt svamp, bara inte så fast i konsistensen. Smör används just för smaken och för att det mjukt bäddar in och lyfter fram råvaran. Tänk dig en mjuk smörig kaviar!

Lök, chili och epazote

Det enda som sticker ut lite ovanligt för en svensk är väl epazoten, den örtkrydda som smaksätter, men det gjorde ju även koriander för några år sen. Jag vet inte riktigt hur man kan ersätta epazote bäst. Kanske salvia? Jag tror det blir bättre än en slentrianmässig koriander faktiskt. Just till en så mild rätt. Koriandern gör sig bäst i stökigare sällskap, medan salvia bryter fint genom smör.

Myrägg, eller egentligen puppor, färdiga att tillagas

Jag har lagat det här med både egenskördade myrägg, med frysta och med thailändska myrägg på burk. Alla har varit goda. Men jag skulle nog rekommendera att leta efter burkade eftersom det ärligt talat är lite av ett bök att gräva ut ett svenskt myrbo. Men om du är road och inte backar för krångel så blir jag så klart överförtjust om nån skördar egen råvara här!

Salsa på escamoles är gott tillsammans med tortillachips och avokado

Och den som är rädd för att detta ska smaka ”svårt” eller läskigt på nåt vis – nope inte alls, hälsar mina barn. Vi åt alla med god aptit. Det här är väöldigt smakligt och har en trevlig konsistens, och ser dessutom gott ut. Inte det minsta lilla konstigare än en salsa på t ex svamp. Det enda som kan krångla till det är vetskapen om att det faktiskt är puppor av myra som är råvaran. Det sitter i huvudet.

Gott!

Trots att jag lagat en del mat med myror så finns än så länge bara ett fåtal inlägg om det här på Feeders. Ett är en skogssmakande drink med vuxna myror, Antgin. Ett annat är en väldigt god laab, en sallad på myrägg. Det finns även en hetsyrlig soppa med myrägg och smak av sommarregn. Alla är väl värda att laga!

Ingredienser

3 dl myrägg
1 färsk chili
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vatten
1 schalottenlök
1 liten kvist färsk epazote, se fotot ovan
50 g smör
Salt efter smak

Jag har tagit stöd i flera likartade recept på escamoles, även på youtube. Detta är ett av de recept jag utgått ifrån.

Gör så här

  1. Om du använder frysta myrägg, tina dem. Om du använder från burk, låt dem rinna av. Om du använder färska, skölj dem noga och rensa bort allt eventuellt skräp.
  2. Hetta upp en liten panna utan fett och rosta en hel chilifrukt och en oskalad vitlöksklyfta. Vänd lite då och då. Rosta tills chilin är lite fläckig och mjuknar en aning, borde inte ta mer än ett par minuter. Skala vitlöken och ta bort fästet från chilin. Ifall du vill hålla salsan mild kärnar du även ur chilin. Lägg chili och vitlök i en liten skål tillsammans med en halv deciliter vatten, lite mer om det behövs. Mixa.
  3. Hacka löken fint. Hacka epazoten. Hetta upp smöret i en liten panna och tillsätt den hackade löken. Stek på medelvärme under omrörning tills den mjuknar och blir lätt transparent, några minuter. Tillsätt sen myräggen och fortsätt stek under omrörning en minut.
  4. Häll i den mixade chilin och vitlöken och den hackade epazoten. Salta lätt. Fortsätt stekningen under omrörning i kanske fem minuter till. Det ska inte vara rinnigt vid sidan om myräggen men det ska inte heller bli för torrt och börja brynas, utan salsan ska vara en sammanhållen mjukt grynig salsa.
  5. Ät salsan med nyfriterade bitar av majstortillas och gärna lite avokado eller guacamole till. Servera lime så den som vill kan pressa över.

Sugen på mer?