Search
Generic filters
Exact matches only

Mantecol, julgodis från Argentina

0
Delningar
MAT

Mantecol, julgodis från Argentina

Julgodis från Argentina är nåt nytt för mig. Jag vet snudd på ingenting alls om det, utöver att jag precis bekantat mig med mantecol. Mantecol är väldigt likt halvah, fast gjort på jordnötssmör istället för malda sesamfrön. Andra beskriver det som en variant på fransk nougat men det beror väl på vilka referensramar man har antar jag. Jag beskriver det som jättegott!

Jag råkade snubbla på mantecol när jag letade efter pionono, en sorts rulltårta gjord på en sockerkaksbotten med varierande fyllning, t ex skink- eller tonfisksallad. Jag har inte smakat pionono än, bara med skräckblandad förtjusning hört min kollega berätta, men vågar ändå påstå att mantecol är mindre av en chansning på julbordet. Gillar man bara smaken av jordnöt så gillar man mantecol.

Det här är superenkelt att göra och kräver ingen kokning. Man bara mixar, plattar ut och skär i bitar utan kladd. För mig gick på fem minuter totalt, plus väntan då. Det som kan se lite olika ut är hur oljigt jordnötssmöret är, och där kan man behöva anpassa proportionerna en smula. Men det finns liksom inget som kan gå helt fel, det kan bli mindre perfekt konsistens bara. Och det är klart man kan platta ut den snyggare och mindre buckligt än min också.

Jag valde att skriva receptet för en liten sats men som lätt kan skalas upp rakt av. Min version av mantecol är egentligen inte alls min, utan bara en anpassning av det här receptet.

Ingredienser

1,5 dl florsocker
1,5 dl mjölkpulver
1,5 dl jordnötssmör
1 krm kanel
1 msk matolja vid behov
Eventuellt choklad till dekoration och smaksättning

Gör så här

Häll allt utom matoljan i en bunke. Mixa, antingen i en liten mixer eller med mixerstav. Ta det lugnt i början så det inte ryker så förbannat av florsockret, men när det börjar gå ihop till en massa är det bara att köra ihop tills det blir en nätt och jämnt sammanhängande klump. Det ska fortfarande vara en tendens till sönderfallande smulighet.

Alla ingredienserna utom oljan i en bunke för mixning

Det som ger viss osäkerhet är hur oljigt jordnötssmöret är. En del oljigare kräver ingen tillsatt olja för att massan ska gå ihop. Andra jordnötssmör är torrare och kräver en tillsats av olja, men inte för mycket. När du märker om du har svårt att få ingredienserna att hålla samman och det mest är smuligt, tillsätt oljan. Annars, om du lätt mixar ihop det till en massa, avstå att tillsätta olja.

En klump har formats

Ifall smeten skulle bli alldeles för lös kan det vara bra att kompensera med en extra halv dl av vardera mjölkpulver och florsocker. Det är meningen att massan ska gå att skära i bitar sen så den kan inte vara för mjuk och sladdrig, så använd ditt eget omdöme här. Det går förresten bra att mixa massan igen i efterhand, även sen man skurit den i bitar, om man märker att den blev för lös.

När massan känns bra, så fast som möjligt men ändå håller ihop, lägg den på en bit smörpapper och pressa ut den med fingrarna till en tjocklek på en cm eller två. Lägg en bit smörpapper även på ovansidan, och ställ in din mantecol i kylen ett par timmar att stelna till och gå ihop bättre.

Mantecolmassa utplattad mellan smörpapper

Sen är det dags att ta av smörpappret och skära det färdiga godiset i bitar, antingen avlånga bitar som på bilden eller i kuber. Den som vill kan först dekorera genom att ringla smält choklad över hela godisbiten och sen ställa den i kylen igen en stund att stelna.

God jul! Och om du vill göra den ännu godare, ta en titt i vårt receptarkiv för julmat. Där finns både den bästa griljeringen till skinkan, hur du lyckas med julköttbullarna, rödbetssallad, friterad brysselkål och en hel del andra både traditionella och mindre vanliga julrätter.

Färdig mantecol skärs upp och serveras